Hirdetés

Puhatestűek törzse

5 perc olvasás
brown snail on green grass during daytime

Az ősi laposférgekből származnak. Testük szelvényezetlen, többségük testét meszes ház vagy héjképződmény veszi körül. Származásukat néhány ma is élő típusuk is igazolja. A földtörténet egyes korábbi időszakaiban nagy faj- és egyedszámban népesítették be a tengereket. A puhatestűek jelentősége ma már csekély. Egy csoportjuk a szárazföldet is meghódította.

Hirdetés

A puhatestűek rendszerezése

1. Csigák osztálya

Típusállat az éti csiga. Száraz, meleg területeken, mészgazdag talajon él. Szelvényezetlen teste 3 főrészre tagolódik: fej, láb, zsigerzacskó. A fejen 2 pár tapogató és a szájnyílás figyelhető meg. A LÁB a bőrizomtömlő hasoldalának erőteljes megvastagodása, elsősorban simaizomból épül fel. A feltekeredett zsigerzacskó a házban lévő, hártyás falú zsák, benne helyezkednek el az anyagcsere és a szaporodás szervrendszerei. A láb és a zsigerzacskó között kiöblösödő bőrredő a köpeny. A köpenyszegély szélén helyezkedik el a légzőnyílás. A kültakarót egyrétegű hengerhám alkotja, amelyben sok nyálkatermelő mirigysejt van. A köpenyszegélyben lévő mésztermelő mirigysejtek termelik a házat (kitin és fehérje). Mozgását alulról figyelve hullámmozgást tapasztalunk.

Bélcsatorna részei: szájnyílás, garat, kitines állkapocs, reszelőnyelv, nyelőcső, gyomor, közép és utóbél. Növényevő. A köpenyüreg hámján keresztül lélegzik. A puhatestűeknek, így a csigáknak is, nyílt keringési rendszere van. A szív 1 pitvarból és 1 kamrából áll (hemocianin kék vér). Kiválasztószerve a páratlan vese. Központosult idegrendszere módosult hasdúclánc (4 pár agy, láb, köpeny, zsiger). Az éti csiga hímnős állat, önterméketlen, ezért a megtermékenyítés kölcsönös. Egyedfejlődésük közvetlen, vagyis a petéből éppen kikelt csigák hasonlítanak szüleikhez. Fajok: pl. közönséges vízicsiga, nagy tányércsiga, zebracsiga.

2. Kagylók osztálya

Típusállat a festőkagyló. Folyókban és homokos tőpartokon iszapba vagy homokba ásva él. A héjat a köpeny feszíni sejtjei választják ki. A két kagylóteknőt az elülső és a hátulsó záróizom összehúzódása zárja be, míg ezek elernyedésekor a rugalmas szalagokból álló sarokpánt nyitja ki. A csigáknál megismert testtájak közül hiányzik a fej. A kagylók szervezetében a vízáramot a kopoltyúk és a szájvitorlák tartják fenn.

A táplálkozás és a légzés szorosan összefonódik. A víz a bevezetőnyíláson jut a köpenyüregbe és a kopoltyúkon áthaladva eléri a szájnyílást. Az átáramló víz a kivezetőnyíláson távozik. A szájnyílásból a víz a nyelőcsövön át a gyomorba jut, ezt a középbélmirigy, az emésztés és fölszívódás fő helye, veszi körül. Az utóbél áthalad a szíven, majd a kivezetőnyílásba torkollik. keringési szervrendszere nyílt. A szív 2 pitvarból és 1 kamrából épül fel. kiválasztószerve a módosult vesécske (Bojanus-féle szerv). Idegrendszere központosult, igen nagy mértékben módosult hasdúclánc (agy, láb és zsigerdúc). A kagyló váltivarú állat. A páros ivarszervek a lábban találhatók. Az utódok átalakulással fejlődnek. Fajok: pl. tavi kagyló, vándorkagyló, étkezési osztriga.

Hirdetés

3. Fejlábúak osztálya

A puhatestűek legfejlettebb csoportja. Valamennyi fajuk tengerben él. Testük kétoldalian részarányos. Külső meszes vázuk nincs, csökevénye a hátoldalon a kültakaró alatt található (szépiacsont). A fej és a láb egységes fejlábbá nőtt össze. A fejláb karokra tagolt, a karokon tapadókorongok vannak. Szájukban két állkapocs van. A láb hátulsó széleinek összenövéséből származik mozgásszervük, a tölcsér. Keringési rendszerük nyílt, szívük többüregű. Érzékszerveik és idegrendszerük fejlett. Dúcidegrendszerük összeolvadva agyvelőszerű képződményt alkot, melyet porcos tok vesz körül. Szemük felépítése hasonló a gerincesek hólyagszeméhez. Fajok: pl. csigaházas polipok (Ammoniták leszármazottai), közönséges tintahal (10 karú fejlábúak rendje), közönséges polip (8 karú fejlábúak rendje).


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!