Hirdetés

Környezet és tűrőképesség

2 perc olvasás
Környezet és tűrőképesség

Azoknak a tényezőknek az összességét, amelyek egy adott helyen az ott élő populációkra, társulásokra ténylegesen hatnak, ökológiai környezetnek nevezzük. A környezeti tényezők nem állandóak, szüntelen változás jellemző rájuk. Változhatnak például az idő múlásával (pl. reggel és délben más a hőmérséklet magassága ill. a fény mennyisége).

Hirdetés

A környezeti tényezők térbeli változásai is jól észlelhetők (pl. az egyenlítőtől délre és északra csökken a hőmérséklet). Hogy egy adott faj populációja hogyan tud alkalmazkodni a változó környezethez, milyen mértékben reagál a környezet hatásaira, azt a tűrőképesség mutatja meg (tolerancia). A környezeti tényezők még elviselhető felső határa a maximum, alsó határa pedig a minimum. A két szélső érték közé esik a populáció számára legkedvezőbb optimum. Itt érzi csak jól magát a populáció. A minimum és a maximum közötti intervallum a tűrés.

Vannak olyan fajok, amelyek egyes környezeti tényezők megváltozását nagy értékhatárok között is elviselik. Ezek az adott tényezőre nézve tág tűrésű fajok (pl. tigris a hőmérséklettel szemben tágtűrésű). Némely fajok viszont egyes környezeti tényezőknek csupán kismértékű ingadozását viselik el. Ezek a szűk tűrésű fajok. A szűk tűrésűek előfordulásukkal jelzik az adott környezeti tényezők értékét, ezért ezeket indikátorszervezeteknek nevezzük (pl. zuzmó a levegő kéndioxid tartalmára szűk tűrésű). A környezet és a tűrőképesség két egymástól elválaszthatatlan, egymást feltételező fogalom. A környezeti, mindig valamilyen toleranciasajátosságot megszabó, korlátozó tényező. Az élőlények közösségei egy adott földrajzi térben, az élőhelyen élnek. Az élőhely a populációk előfordulási körülményeit jelöli.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!