Hirdetés

A fény, mint környezeti tényező

A bioszféra számára jelentős energiaforrás a nap sugárzása. Ennek egy része a látható fény. A fény valamennyi zöld növény számára létfontosságú, mivel ez szolgáltatja a fotoszintézishez szükséges energiát. A fénysugárzás mellett hősugárzás és néhány százalékban ultraibolya sugárzás is érkezik a föld felszínére. Az érkező napsugárzásnak csak egy része jut el a földre. Az infravörös hősugarak jelentős része visszaverődik a felhőzetről, az ultraibolya sugárzás nagyobb része pedig elnyelődik a légkör felső rétegeiben.

Hirdetés

A felszínt elérő fénysugárzás közvetlen fényből és szórt fényből áll. A fénysugárzás nem egyenletesen oszlik el a bioszférában. Az egy területre jellemző fényviszonyokat a közvetlen és a szórt fény aránya, a fény erőssége és a megvilágítás ideje együttesen alakítja ki. Ezek változnak a földrajzi szélesség mentén és változnak a tengerszinttől mért magasság szerint is.

Az egyenlítő mentén déltájban merőlegesen érkező napsugárzás erős közvetlen fényt eredményez. Az egyenlítőtől távolodva a napsugarak beesési szöge egyre kisebb lesz, a mind vastagabb levegőrétegen keresztülhaladó sugárzás egyre nagyobb mértékben szóródik és nyelődik el, így a közvetlen fény aránya csökken. A földrajzi szélesség szerint változik a megvilágítás időtartama is. A tengerszinttől távolodva az egyre vékonyabb légréteg több és több napsugárzást enged át. Így nő a közvetlenül érkező fénysugarak és az ultraibolya sugárzás aránya is. Az azonos fekvésű földrajzi területek eltérő fényviszonyait a terület feletti felhősödés és a domborzati viszonyok, valamint az ott élő növények együttese is befolyásolja.

Derült időben magasabb a közvetlen fény aránya, mint felhősödés esetén. A napsütésnek jobban kitett déli lejtőket hosszabb ideig éri a megvilágítás, mint az északiakat. Egy zárt erdőállományban a talajfelszín kevesebb fényt kap, mint nyílt területeken.

Az élőlények fényigénye eltérő. A zöld növények számára a fény alapvető energiaforrás. A fénykedvelő növények fejlődéséhez sok napfény szükséges. A fény- és árnyéktűrő növények csak a virágzáshoz igénylik a teljes megvilágítást, egyéb időszakokban az árnyékolást is jól viselik. Az árnyéktűrő növények nem viselik el az erős fényt, csak árnyékos helyeken fordulnak elő. A megvilágítás időtartama hatással van a növények virágképzésére. A rövidnappalos növényeknél (trópusi növények) csak akkor indul meg a virágképződés, ha a nappalok rövidek. A mérsékelt égöv hosszúnappalos növényei ellenben csak akkor hoznak virágot, ha legalább 12 órás megvilágítás éri őket (rozs, búza stb.). A fény az állatok életét is befolyásolja. Egyes állatfajok nappal, mások csak alkonyatkor vagy éjjel tevékenykednek. Az állandóan sötétben élő állatok számára a fény káros.

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!