Hirdetés

A fény, mint környezeti tényező

4 perc olvasás
A fény, mint környezeti tényező

A bioszféra számára jelentős energiaforrás a nap sugárzása. Ennek egy része a látható fény. A fény valamennyi zöld növény számára létfontosságú, mivel ez szolgáltatja a fotoszintézishez szükséges energiát. A fénysugárzás mellett hősugárzás és néhány százalékban ultraibolya sugárzás is érkezik a föld felszínére. Az érkező napsugárzásnak csak egy része jut el a földre. Az infravörös hősugarak jelentős része visszaverődik a felhőzetről, az ultraibolya sugárzás nagyobb része pedig elnyelődik a légkör felső rétegeiben.

Hirdetés

A felszínt elérő fénysugárzás közvetlen fényből és szórt fényből áll. A fénysugárzás nem egyenletesen oszlik el a bioszférában. Az egy területre jellemző fényviszonyokat a közvetlen és a szórt fény aránya, a fény erőssége és a megvilágítás ideje együttesen alakítja ki. Ezek változnak a földrajzi szélesség mentén és változnak a tengerszinttől mért magasság szerint is.

Az egyenlítő mentén déltájban merőlegesen érkező napsugárzás erős közvetlen fényt eredményez. Az egyenlítőtől távolodva a napsugarak beesési szöge egyre kisebb lesz, a mind vastagabb levegőrétegen keresztülhaladó sugárzás egyre nagyobb mértékben szóródik és nyelődik el, így a közvetlen fény aránya csökken. A földrajzi szélesség szerint változik a megvilágítás időtartama is. A tengerszinttől távolodva az egyre vékonyabb légréteg több és több napsugárzást enged át. Így nő a közvetlenül érkező fénysugarak és az ultraibolya sugárzás aránya is. Az azonos fekvésű földrajzi területek eltérő fényviszonyait a terület feletti felhősödés és a domborzati viszonyok, valamint az ott élő növények együttese is befolyásolja. Derült időben magasabb a közvetlen fény aránya, mint felhősödés esetén. A napsütésnek jobban kitett déli lejtőket hosszabb ideig éri a megvilágítás, mint az északiakat. Egy zárt erdőállományban a talajfelszín kevesebb fényt kap, mint nyílt területeken.

Az élőlények fényigénye eltérő. A zöld növények számára a fény alapvető energiaforrás. A fénykedvelő növények fejlődéséhez sok napfény szükséges. A fény- és árnyéktűrő növények csak a virágzáshoz igénylik a teljes megvilágítást, egyéb időszakokban az árnyékolást is jól viselik. Az árnyéktűrő növények nem viselik el az erős fényt, csak árnyékos helyeken fordulnak elő. A megvilágítás időtartama hatással van a növények virágképzésére. A rövidnappalos növényeknél (trópusi növények) csak akkor indul meg a virágképződés, ha a nappalok rövidek. A mérsékelt égöv hosszúnappalos növényei ellenben csak akkor hoznak virágot, ha legalább 12 órás megvilágítás éri őket (rozs, búza stb.). A fény az állatok életét is befolyásolja. Egyes állatfajok nappal, mások csak alkonyatkor vagy éjjel tevékenykednek. Az állandóan sötétben élő állatok számára a fény káros.