Hirdetés

Hormonok: inzulin, adrenalin, tiroxin, stb.

2 perc olvasás
Hormonok: inzulin, adrenalin, tiroxin, stb.

Inzulin: Langerhans német kutató megvizsgálta a hasnyálmirigy szövetét, észrevette, hogy a hasnyálmirigyen szigetek vannak (1%). Ha a hasnyálmirigyet egy állatból kivette, akkor a cukorbetegség tünetei jelentek meg. Kiderült, hogy a hasnyálmirigy szigetei termelik a cukorbetegség ellenszerét, az inzulint. Az inzulin serkenti a máj glikogénraktározását és a sejtek glükózfelvételét, így csökkenti a vércukorszintet

Hirdetés

Glükagon: Az inzulin ellenhormonja, a hasnyálmirigyben termelődik, serkenti a máj glikogén lebontását glükózzá, valamint a zsírok és fehérjék glükózzá alakítását.

Adrenalin: Olyan mint a glükagon, de stresszhatásnál is növekszik, a mellékvese velőállományában termelődik. Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, segíti, hogy a májból a sejtbe juthasson glükóz, hogy sok energiát nyerjen, a vércukorszintet emeli, de ez csak mellékhatás, gyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás. Termeléséhez az információt idegi úton kapja. A stresszelméletet Selye János dolgozta ki.

Tiroxin: A pajzsmirigyben termelődik, jód tartalmú aminosavszármazék. Általános hatású, a sejtek anyagcseréjét szabályozó hormon. Gyorsítja a lebontó folyamatokat, így fokozza az energiatermelést és emeli a testhőmérsékletet. Az STH-val (növekedési hormon) együtt szabályozza a fiatalok növekedését és fejlődését. Ha sérül az agyalapi mirigy, akkor a tiroxin hormon csökken.

Pajzsmirigy serkentő hormon: Tireoidea stimuláló hormon az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik, a pajzsmirigy tiroxintermelését fokozza.

Hirdetés

Vazopresszin (ADH) Vízvisszaszívást serkentő hormon (antidiuretikus hormon), az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében termelődik, az agyalapi mirigy elemzi a vér töménységét, ha túl tömény, akkor az ADH termelése nő, fokozza a vízvisszaszívást a vese másodlagos kanyarulatos csatornáiból a vérbe.

Parathormon: A mellékpajzsmirigyben termelődik, növeli a vér kálciumszintjét azáltal, hogy serkenti a kálcium felszabadulását a csontokból. Csökkenti a vér foszfáttartalmát, ellenhormonja a kalcitonin.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!