Hirdetés

Gerincesek általános jellemzése, hüllők és madarak

6 perc olvasás
Gerincesek általános jellemzése, hüllők és madarak

Elődeik az ősi előgerinchúrosok voltak. A gerincesek a ma élő legfejlettebb újszájúak. A gerincesek törzsébe sorolható fajok közös jellemzője, hogy testüket belső porcos vagy csontos váz teszi szilárddá. A váz tengelye a gerincoszlop. Végtagjaik közvetve ehhez kapcsolódnak. A gerincoszlophoz csatlakozik a koponya is, amelynek egy része a központi idegrendszer agyi szakaszát védi. A gerincoszlop csigolyákra tagolódik, ezek üreges része alkotja együttesen a gerinccsatornát. Ebben található a központi idegrendszer gerincvelői szakasza. Az alacsonyabb rendű gerinces állatok gerincoszlopa nincs elcsontosodva, hanem porcszövetből áll. A gerinces állatokban fejlődésük kezdeti szakaszában jelenik meg a gerinchúr, de később elcsökevényesedik és a helye körül kialakul a gerincoszlop.

Processed by: Helicon Filter; KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHÜLLŐK osztálya

Hirdetés

Az első igazi szárazföldi gerinces állatok. Típusállat a fürge gyík. A többi hazai gyíkfajhoz hasonlóan védett állat. A fej és a törzs között jól elkülöníthető a nyak. A hátsó és a mellső végtagjain is 5 ujj van. Bőrének legkülső rétege többrétegű, elszarusodó laphám. A vázrendszer csaknem teljes egészében csontokból áll. Először a hüllőknél jelentek meg a bordaközi izmok, ezek a tüdőt mozgatják, és ezzel elősegítik a légzést. Tápcsatornája megegyezik a békáéval. A táplálékot egészben nyeli le.

Légzése tüdőlégzés. A tüdő felülete jelentősen megnagyobbodott belső felületének betüremkedésével. Keringési rendszere zárt, kisvérkörre és nagyvérkörre oszlik. A szív két pitvarból és két kamrából áll. Kiválasztószerve az elővese, az ősvese (mindkettő embrionális korban) és az utóvese. Idegrendszere csőidegrendszer. Érzékszervei kifinomultak (szeme éles, egyensúly érzékelés (belső fül) tömlőcske, három félkörös ívjárat, nyelv ízlelés tapogatás, Jacobson-féle szerv a nemek felismerésére szolgál). Változó testhőmérsékletű állat (téli álmot alszik).

Váltivarú, belső megtermékenyítésű állat. Lágyhéjú tojásokkal szaporodik. Ivadékait nem gondozza. Egyedfejlődése közvetlen.

RENDSZERE

  • – felemás gyíkok rendje (pl. hidasgyík)
  • – pikkelyes hüllők rendje:
  • – gyíkok, gekkók, leguánok, vakondgyíkok, lábatlan gyíkok alrendjei
  • – nyakörves gyíkok alrendje: pl. zöld gyík (valamennyi faja védett)
  • – kaméleonok alrendje: pl. közönséges kaméleon
  • – kígyók alrendje: pl. erdei sikló, parlagi vipera, anakonda, korallkígyó
  • – teknősök rendje: pl. mocsári teknős (védett), elefántteknős
  • – krokodilok rendje: pl. nílusi krokodil (Afrika), aligátor (É és Közép Amerika), kajmán (D Amerika)
Hirdetés

 

MADARAK osztálya

Típusállat az örvös galamb. Az Archosaurusok fejlődési vonalán alakultak ki. Új sajátosságok a tollazat és az állandó testhőmérséklet kialakulása. Tojásokkal szaporodnak, és ezt testmelegükkel költik ki. Fejlett az ivadékgondozás. Testük fejre, nyakra, törzsre és végtagokra tagolódik. Törzse megnyúlt, ovális. Mellső végtagja a szárny, hátulsó végtagja a járóláb. Bőrük külső rétege a bőrhám, melyet elszarusodó laphám alkot. Szaruképződményük a tollazat, valamint a csőr, a karmok és a csüdön lévő szarupikkelyek. Vázrendszerük a repülő életmódnak megfelelően alakult. A csontok könnyűek, de szilárd felépítésűek. A mellső végtag szárnnyá módosult. A hátsó végtagpár a test alátámasztását és a járást szolgálja. Ezeken 4 ujj található.

Magvakkal táplálkozik. Tápcsatornája szájüreg, garat, nyelőcső, begy (begytej), gyomor: mirigyes (emésztőnedv) és izmos (aprítás), vékonybél (emésztés, felszívódás), vastagbél, kloáka. A madarak légzőszervrendszere az egész állatvilágban a leghatékonyabb orr vagy szájüreg, garat, nyelőcső felső gégefő (levegő útjának elválasztása) alsó gégefő (hangadás szerve, hangszalagok), a 2 főhörgő belép a tüdőbe, mellékhörgő, tüdősíp, léghajszálcső falán légzőhám (gázcsere). A 2 madártüdőből 5-5 légzsák indul ki. Keringési rendszere zárt, testvérkörre és tüdővérkörre tagolódik. A vérkeringést a nyirokkeringés egészíti ki. Kiválasztószerve embrionális korban az elővese és az ősvese, később pedig az utóvese. Érzékszerveik: szemük valamennyi élőlény közül a legtökéletesebb, szaglásuk gyenge, az ízlelés jelentősége csekély, tapintásuk fejlett. Idegrendszere a hüllőkénél fejlettebb csőidegrendszer. A belső elválasztású rendszer központja a köztiagy hipotalamusz nevű részlete. Állandó testhőmérsékletű állatok. Nem izzadnak. Váltivarúak, belső megtermékenyítésűek.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!