Hirdetés

Az emlősök bélcsatornájának részei és feladatai

Az ember bélcsatornája háromszakaszos.

Előbéli szakasz:

Az ember bélcsatornája hasonló a fejlett gerinces állatokéhoz. Első része a szájüreg. A kisgyermekeknek 6 hónapos kor körül kezd kinőni a tejfoga. Ez a 20 fog serdülőkorig megmarad. (4 metsző-, 1-1 sem-, 5-5 zápfog). Ezután 32 db maradandó fog nő ki. A felaprított táplálékot az izmos nyelv keveri össze a nyállal, s alakítja falattá. A nyelv elől az édeset (kisméretű szerves molekula), oldalt a sósat (kisméretű kation), hátrébb oldalt a savanyút (szerves sav), a leghátul a keserűt (nagyméretű kation, nikotin) érzékeli. A nyálat a fültőmirigy, az állkapocs alatti mirigy, és a nyelvalatti mirigy termeli. A nyál váladékát a vérből választja ki. Ezután a táplálék a garatba kerül. Itt kereszteződik a levegő és a táplálék útja. Az orrüreg felé a lágyszájpad zárja el az utat, a légcső felé pedig a gégefő. A garatban levő mandulák szerepe a védelem. A táplálék a garatból a nyelőcsőbe jut. Ez a légcső mögött található, 12-15 cm hosszú. Belülről hámszövet béleli, ami alatt kötőszövet, illetve simaizomszövet helyezkedik el. Perisztaltikus mozgást végez nyelés közben. Ezután a táplálék a gyomorszájon át a gyomorba kerül. Ez a bélcsatorna legtágasabb része. A gyomorszájtól a gyomorkapuig tart. Hengerhám béleli, alatta kötő- és simaizomszövet. Izmos falát nyálkahártya borítja, amin jól láthatók a gyomormirigyek. Az általuk termelt összes váladék a gyomornedv. A gyomornedvnek két fontos összetevője van: a sósav feladata a védelem és a pepszin aktiválása. A pepszin a gyomor fehérjebontó enzime. A táplálék és a gyomornedv összekeveredését a gyomor perisztaltikus mozgása végzi. Funkciója a tárolás, adagolás, keverés, védelem, emésztés, és felszívás. Vizet, sókat, alkoholt és gyógyszert szív fel.

Hirdetés

Betegsége: Gyomorfekély: kiváltója a helytelen táplálkozás, a stressz, örökletes okok.

 

 

 

A középbél:

A gyomorkaputól a vastagbélig tart. A patkóbélből, a éhbélből és a csípőbélből áll. A patkóbél kb. 30 cm hosszú. A máj és a hasnyálmirigy ide önti váladékát. pH-ja 8-as, tehát lúgos. A hasnyálmirigy a patkóbél kanyarulatában van. Ez kettős elválasztású mirigy. Külső mirigy a hasnyál, belső az inzulin. A fehérjék bontását kisebb peptidekre a tripszin végzi. Keményítőt és szénhidrogént bont cukorra az amiláz. A zsírsavak emésztése a lipáz feladata, a nukleinsavaké pedig a nukleázé. A máj a hasüreg jobb felső részén található. Ez a legnagyobb mirigyes szervünk. Egyik legfontosabb feladata az epe termelése. Ezt a vérből választja ki. Az epe az epehólyagból az epevezetéken át a patkóbélbe ürül. Kiürülése szakaszos. A máj ezen kívül raktároz glikogént, vasat, A, D, B vitaminokat. Feladata a méregtelenítés is, bomlástermékét húgysavvá alakítja. A vékonybél 5-6 m hosszú. Szöveti szerkezetét tekintve simaizom, felszívóhám. A felszívóhámban erek vannak. Ide szívódnak fel a nukleinsavak építőegységei, az aminosavak, és a cukor. Nyirokereket is tartalmaz. Ide szívódnak fel a zsíralkotók. Ezenkívül a vékonybél mirigyes szerkezetű is. Bélnedvet termel, melyben fehérjebontó enzimek vannak: erepszin. Ezenkívül megtalálható itt az amiláz, lipáz, nukleáz is. A vékonybél feladata még az emésztésen és a felszíváson kívül a továbbítás, keverés, védelem. Véd, hiszen benne nyirokcsomók vannak. S itt fejeződik be az összes molekula emésztése.

 

Az utóbél:

A vastagbélben még vízvisszaszívás történik. A végbélben folytatódik, melynek kivezető nyílásán, a végbélnyíláson keresztül jutnak az emészthetetlen anyagok a külvilágba.Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!