Hirdetés

A vérkeringés

3 perc olvasás

Vér: A vérerekben keringő, sejtes elemekből (vörösvérsejtek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) és folyékony sejt közötti állományból (vérplazma) álló különleges szövetféleség. Színe a benne lévő hemoglobintól vörös. Az emberi testben kb. 5,5 liter vér kering.

Hirdetés

Perctérfogat: Az egy-egy vérkör felé egy perc alatt kiürített vérmennyiség, nyugalomban 5 dm3.

Vörösvértestek: Vörös, korong alakú, sejtmag nélküli sejtek. A vöröscsontvelőben képzödnek, hemoglobint tartalmaznak. A tüdőben oxigén felvételével oxihemoglobinná alakul. A vörösvértestek diffúzió útján leadják a testi sejtekenek az oxigént, visszakerülve a tüdőbe hemoglobinjuk ismét oxigént köthet meg. Számuk: 5 millió/mm3, élettartalmuk: 120 nap, a lépben pusztulnak el.

Fehérvérsejtek: A vér hemoglobint nem tartalmazó, mozgékony sejtes elemei. A fertőzések elleni védelemben játszanak szerepet. Számuk: 5-8000 mm3. Vérlemezkék: A vér sejtmag nélküli, membránnal határolt alakos elemei, amelyek sérüléskor az érfalra tapadnak, egymáshoz kapcsolódva masszát alkotnak, ami eltömi a sérülés helyét. A belőlük felszabaduló kémiai anyagog hatására a fibrinogén fibrinné alakul. Számuk: 2-300 ezer.

Vérplazma: A vér sejt közötti állománya. 90%-a víz. Az alakos elemeket, fehérjéket 7%, glükózt, aminósavakat és hormonokat tartalmaz.

Hirdetés

Systole nyomás: Kilökés, 120 Hgmm.

Diastole nyomás: Elernyedés, 90 Hgmm.

Artéria: Az a vér, amiben a szívből haladó vér halad.

Szív:JK->TA->T->TV->BP->aorta->(agy, koszorús erek,test) ->JP->JK.

Szívsövény: A JK-t és BK-t választja el.

Vitorlás billentyű:A pitvarok és kamrák között elhelyezkedő szívbillentyűk, amelyek megakadályozzák, hogy a vér a kamrákból visszafolyjon a pitvarokba.

Zsebes billentyűk: A szívkamrából kiinduló nagyartériák szájánál elhelyezkedő billentyűk. Megakadályozzák, hogy a vér visszafolyjon a kamrába.

Színusz csomó: A JP falában található izomköteg, amely a szív ingerképző központja. 0,72 s-ként ingerülethullámokat indít el, ami szétterjed a jobb és bal pitvarra is.

Hirdetés

Pitvar kamrai csomó: Késleltető hatása van.

Vér áramlása: 1. pitvar izomzat összehúzódása, mikor a Pp>Pk a vitorlás billentyű kinyílik -> a vér a pitvarból a kamrába áramlik 2. Pitvar ernyed, kamra elkezd összehúzódni, Pk>=Pp -> vitorlás billentyű záródik 3. A kamra izomzat tovább húzódik össze Pk>Pa -> zsebes billentyű kinyílik, a vér a kamrából az artériába áramlik, közben Pv>Pp -> vénából a pitvarba áramlik a vér 4. A kamra elkezd elernyedni, Pk csökken Pa -> becsapódik a zsebes billentyű.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!