Hirdetés

A fogak

3 perc olvasás
A fogak

A fogak

Az emberi fogazat (latinul dens) felnőttkorban 32, gyermekkorban 20 db (tejfogak) fogból áll. A fogsort fognegyedekre osztottuk: jobb alsó, jobb felső, bal alsó, bal felső. Középen a két metszőfog, mellette a szemfog, majd a kisörlők és végül a nagyörlőFogk, -melyek csak felnőtt korban jönnek ki. Képletesen: 3212/2123

Hirdetés

A fogak a fogmederben ülnek. Harapáskor a felső fogsor előrébb áll. A metsző és szemfogak egygyökerűek, az örlők pedig háromgyökerűek. Rögzítésükről a gyökérhártya és a fogíny gondoskodik. Több gyökér esetén a foggyökér.

A fogíny felett lévő részt koronának nevezzük. A fogmederben található rész a gyökér, az íny felső széle és a fogmeder közötti rész a fognyak. A koronát zománc réteg borítja (testünk legkeményebb szövete). A zománc alatt található a dentin. Belsejében-a fogüregben- sok ideg fut össze, ezek alkotják a fogbelet. A fog gyökerét cement borítja (csontszövet), kevésbé ellenálló.

A pépes cukros ételektől lepedék képződik, valamint a nyálból kicsapódó sók is elősegítik a lepedékképződést. Így baktériumok szaporodnak el, melyek savas anyagot termelnek. Ez feloldja a zománcot, majd a dentint kezdi bontani: a fog szuvasodik. Ezért az evés utáni fogmosás nagyon fontos, valamint hogy fél évente rendszeresen járjunk fogorvoshoz, ha pedig lyukat talál, minél előbb tömessük be, mert ha lyuk megnagyobbodik gyökérkezelésre lehet szükség, vagy legrosszabb esetben ki kell húzni a fogat. Ilyenkor minél előbb pótolni kell azt. Ha pedig valaki hajlamos a fogkőképződésre, célszerű fogorvos segítségét kérni. Fontos a rendszeres napi többszöri fogmosás.

Az egészséges fogazat kialakulásához hozzájárul a helyes táplálkozás, a szükséges ásványi anyagok, vitaminok megfelelő bevitele a szervezetbe, valamint a cukros, pépes ételek kerülése. Fontos a kalcium, melyet leginkább a tejtermékekben találunk meg illetve különböző kalciumkészítményekben. A kalcium bevitel és a rendszeres fogorvos látogatás különösen fontos várandós kismamák számára, mert a magzat fejlődése során az anyától vonhatja el a csontképzéshez szükséges kalciumot és az anya foga könnyen károsodhat. Fontos még a fluor, a D- vitamin (állati eredetű zsiradékok) és a B2 vitamin (tej, sajt, tojás, hús) a fogképzés szempontjából.

Hirdetés

Címkék: ember


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!