Hirdetés

Itt vannak a keresztféléves ponthatárok

3 perc olvasás

Meghatározták a 2022. februárban induló keresztféléves képzések ponthatárait, amelyek legegyszerűbben a honlapunk nyitóoldaláról böngészhetők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, SMS-értesítést is kapnak, ám aki nem szeretne várni az üzenetre, az E-felvételiben is megtekintheti az eredményét.

Hirdetés

A ponthatárok az egyes jelentkezési helyeken az elért felvételi összpontszámok alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével alakultak ki.

A ponthatárok ide kattintva is böngészhetők »

Ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el. (Utóbbira akkor kerülhet sor, ha az adott képzésen az érvényes felvételi pontszámmal rendelkezők száma nem éri el Tájékoztatóban megadott minimális szakos kapacitást.)

A felvételizők az E-felvételi felületén személyre szabottan is meg tudják nézni az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat (a Jelentkezések és ponthatárok menüpontban). Akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

Besorolási döntés és jogorvoslat

Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében ún. besorolási döntést hoz. A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le. Erről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

Hirdetés

A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a jelentkező – a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül – mely szak esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt.

A besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. A jelentkezők a besorolási határozat ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak. Lényeges, hogy a keresetlevelet kizárólag a besorolási határozat közlését követően lehet benyújtani.

Bővebben a jogorvoslat menetéről a Felvételi tájékoztatóban »

Felvételi döntés

A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld (legkésőbb 2022. január 31-ig), amelyben többek közt tájékoztatja a beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!