Hirdetés

Tuti tippek tanároktól a jövő heti érettségire, hogyan érdemes készülni a magyarra, a matekra, a törire és az angolra – mutatjuk a hét híreit

5 perc olvasás
Tuti tippek tanároktól a jövő heti érettségire, hogyan érdemes készülni a magyarra, a matekra, a törire és az angolra – mutatjuk a hét híreit

Idén is az Eduline-on értesülhettek első kézből az érettségi híreiről. Magyar, matek, töri és angol tanárok is elmondták nekünk, hogy mire kell számítani az idei érettségin. Megérkeztek a levelek: csütörtökön mindenki megtudta, hogy melyik középiskolába vették fel. Mutatjuk a hét legfontosabb történéseit..

Hirdetés

Az oktatás számos területén sereghajtók között vagyunk Európában, az uniós átlag elérése pedig csak álom

2021-ben Magyarországon volt a 3. legalacsonyabb a 20-24 évesek aránya a felsőoktatásban az EU-ban, a korai iskolaelhagyók száma pedig több mint a kétszerese volt a V3 többi országaihoz képest 2022-ben. Megnéztük, a Magyar Nemzeti bank versenyképességi jelentését, és érdekes adatokra bukkantunk benne.

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2023-as Versenyképességi jelentésben olyan szempontokat vizsgáltak meg, amelyek meghatározó szereppel bírnak a gazdasági folyamatok alakulásában. Ebbe beletartoznak például az oktatásra szánt költések, a tanárok fizetései és a felsőoktatásban tanulók aránya Magyarországon. A számok alapján azonban nem sok mindent tudunk felmutatni, amivel legalább az EU-s átlagot el tudnánk érni.

Magyarországon 345 ezer forintos nyári tábor képviseli a luxust, Amerikában ez lehet 55 millió forint is

Hirdetés

A nyári szünidő közeledtével szülők tízezrei keresnek nyári programokat és táborokat a gyerekeiknek. Míg azonban a legtöbb család minél olcsóbban próbál minél jobb szórakozást találni a gyerekeiknek, ahol a pénz nem akadály, ott 70 napos karibi hajóút és hőlégballonozás közül is válogathatnak.

Ballagás 2024: milyen ajándékot vehet egy végzős osztály a tanárának?

Iskolától függ, hogy az osztályfőnök és a végzős osztályt tanító pedagógusok kapnak-e valamilyen ajándékot a ballagó osztálytól. Hogy ez csak egy párezer forintos, kézzel készített apróság, egy csokor virág vagy egy százezer forintos élményajándék, a családi kassza szempontjából nagyon nem mindegy. Arról nem is beszélve, hogy az ajándék értékét a pedagógusok etikai kódexe szabályozza.

Szabályok, pontozás, megoldások, vélemények – idén is az Eduline-on értesülhettek először az érettségivel kapcsolatos hírekről

Milyen szöveget kaptak magyarból a vizsgázók? Miket kérdeztek az irodalmi feladatrészben? Mik voltak a töriérettségi esszétémái? 2024-ben is az Eduline-on értesülhettek először az érettségivel kapcsolatos hírekről és infókról, délután pedig érkezünk a nem hivatalos megoldásokkal és véleményekkel.

Hirdetés

Tényleg könnyebb lehet, mint a korábbi években? Magyartanárral beszélgettünk a közelgő magyarérettségiről

Könnyebb lesz, mint korábbi években? Számít, hogy milyen irodalmi évfordulók vannak? Az új típusú magyarérettségiről és arról, hogy mire lehet számítani a vizsgákon, hogyan érdemes az utolsó hetekben készülni, Németh Nikolett magyartanárral beszélgettünk.

Érdemes várni a postást: csütörtökön érkeznek a határozatok a középiskolai felvételi eredményeiről

Május 2-án minden középiskolába készülő megkapja a sikeres felvételről vagy elutasításról szóló határozatát. Kiderül tehát, hogy a kilencedik osztályba készülő nyolcadikosok, és a nyolc- vagy hatosztályos középiskolába felvételizett negyedikes- és hatodikos tanulók szeptembertől hol folytatják a tanulmányaikat.

Mit érdemes töriből az utolsó pillanatban átnézni? Ezeket tanácsolja a történelemtanár

Hirdetés

Milyen fogalmakat célszerű még egyszer átolvasni? Segíthet-e, ha az atlaszt memorizáljuk? Mire kell figyelni az esszéírásnál? A közelgő töriérettségiről Edényi László történelemtanárral beszélgettünk.

Érettségi 2024: ha erre nem figyeltek, az angoltanár szerint akár 11 pontot is veszíthettek

Milyen gyakori hibákat vétenek az érettségizők az írásbelin? Mi az, amire minden feladatban oda kell figyelni, és hogyan érdemes felkészülni az utolsó napokban? Többek között ezekre is választ kapunk Tóth Esztertől, a Vörösmarty Mihály Gimnázium angoltanárától, akivel a középszintű angolérettségiről beszélgettünk.

„A nehézséget a szövegértés jelentheti”–ezek a matektanár tanácsai az érettségihez

Hamarosan itt a matekérettségi, de érdemes még tanulni az utolsó napokban is? Nehezebb lesz idén az új NAT szerinti feladatsor? Mennyi mindent lehet megtalálni a függvénytáblázatban és mik azok a praktikák, amikkel kimaxolhatjátok az érettségit? Ezekre a kérdésekre válaszolt az Eduline-nak Töreky Szilvia, a Webkurzus matematika tanára és a Matekmentor.hu alapítója.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!