Hirdetés

Tényleg könnyebb lehet, mint a korábbi években? Magyartanárral beszélgettünk a közelgő magyarérettségiről

8 perc olvasás
Tényleg könnyebb lehet, mint a korábbi években? Magyartanárral beszélgettünk a közelgő magyarérettségiről

Könnyebb lesz, mint korábbi években? Számít, hogy milyen irodalmi évfordulók vannak? Az új típusú magyarérettségiről és arról, hogy mire lehet számítani a vizsgákon, hogyan érdemes az utolsó hetekben készülni, Németh Nikolett magyartanárral beszélgettünk.

Hirdetés

Alig néhány nap van hátra az írásbeli érettségi vizsgák kezdetéig, amik idén is – mint minden évben – a magyar nyelv és irodalom írásbelivel indulnak május 6-án 9:00-kor.

Az új magyarérettségi ráadásul több szempontból is más lesz, mint a korábbi években, hiszen idén vizsgáznak először azok a diákok, akik már a 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint tanultak.

A változások közé tartozik többek között, hogy az érettségi I. feladatrészéből kikerül a gyakorlati szövegalkotás, a helyét pedig egy irodalmi műveltségi teszt veszi át emelt- és középszinten egyaránt. Továbbá a szövegalkotás feladatrészen belül akár nyelvtani szabályokra, összefüggésekre is rákérdezhetnek. A II. részben pedig az idei évtől kezdve két szövegalkotás; a műelemzés és egy általános témakifejtő esszé közül választhatnak a diákok.

Könnyebb lesz, mint az elmúlt években?

Hirdetés

„Én azt képzelem, hogy idén nagyon könnyű lesz az érettségi, mert be kell bizonyítani, hogy a változtatás sikertörténet” – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak a Magyartanátok Egyesületének egyik választmányi tagja.

Az új, 2020-as NAT alapján összeállított érettségiket ugyanis az elmúlt néhány évben számos kritika érte. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke 2022-ben úgy nyilatkozott: egy mozdulattal lesöpörték mindazt, ami az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt 30-50 évben történt.

Állásfoglalásukban azt írták: az, hogy a gyakorlati szövegalkotást egy irodalmi műveltségi teszt váltja az írásbeli feladatlap I. részében körülbelül 80 éves visszalépést jelent. Hasznos tudás és képességek kikérdezése helyett ugyanis a lexikális tudásra helyezik a hangsúlyt: költők, írók életének, műveinek, memoriterek és verslábak kikérdezésére.

Ráadásul a pontozásban is történnek változások. Míg eddig a jó helyesírásért és írásképért plusz 8 és plusz 2 pontot lehetett kapni, az idei érettségi vizsgákban már ezek ellenkezőjéért pontlevonás jár majd.

Az általunk megkérdezett magyartanár, Németh Nikolett azonban nem olyan optimista az idei érettségikkel kapcsolatban, mint a Pénzcentrumnak nyilatkozó pedagógus. Ő ugyanis nem gondolja, hogy a változások miatt az idei vizsga „extrém könnyű” lesz.

Hirdetés

Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy nagyjából azonos színvonalúak voltak az érettségik. Én inkább arra számítok, hogy ez is olyan lesz, ami megugorható. Tehát alapvetően a tananyag olyan részére épül majd, ami széleskörben ismert a diákok számára, és nem a tankönyv apróbetűs részeire kérdeznek majd rá

– mondja.

A pedagógus az érettségi egyik új, valószínűleg legnagyobb fejtörést okozó részéről, az irodalmi műveltségi tesztről azt mondja; ha valaki figyelt az elmúlt négy-öt évben, azoknak nem jelent majd túl nagy problémát ez a feladat sem. A lexikális tudás visszakérdezését ugyanakkor nem tartja diákbarát feladatnak, ráadásul mintafeladatsorokból sem volt túl bő a kínálat az elmúlt években.

Az Oktatási Hivatal oldalán egy ilyen elérhető, további kiadványok pedig az idei, 2024-es év elején kezdtek el megjelenni a piacon.

Az új érettségi sajátossága ráadásul mindemellett az is, hogy az I. részben található szövegértés feladatrészen belül már nyelvtani szabályokra, összefüggésekre is rákérdezhetnek. Erre Németh Nikolett szerint már a tavalyi évben is volt példa a feladatsorban, az idei mintafeladatsorban és a 2024-es kiadványokban azonban nagyobb hangsúlyt fektetnek rájuk. Rákérdezhetnek például hangtörvényekre és morfémákra is, ami szintén nem túl diákbarát.

Emlékévek: számít?

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt azt fejtegettük, hogy a Petőfi és Madách-emlékév miatt vajon feltűnik-e ezen szerzők valamelyike a 2023-as magyarérettségiben. Petőfi pedig végül volt is az akkori feladatlapban, aminek a műelemzés részében (II. rész) Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kellett összehasonlítaniuk Petőfi Sándor Csokonai című művével azoknak, akik nem szerették volna Lázár Ervin novelláját elemezni.

Bár az idei év egyelőre nincs valamilyen irodalmi szerző tiszteletére emlékévvé nyilvánítva, az Eduline-on korábban már megírtuk, hogy ennek ellenére számos irodalmi személyhez kötődő évforduló van 2024-ben.

Hirdetés

120 éve hunyt el például Jókai Mór, 90 éve Molnár Ferenc, 80 éve Radnóti Miklós és 70 éve Herczeg Ferenc, akinek az élete és művei új témakörként jelennek meg a magyarérettségi szóbeli tételsorában.

Radnótihoz kapcsolódik továbbá, hogy 2024 hivatalosan is Holokauszt emlékév, így az Eduline által megkérdezett magyartanárok „nem lepődnének meg” azon, ha feltűnne Radnóti Miklós a magyarérettségi valamelyik részében.

Ennek ellenére semmiképp sem érdemes csak Radnótiból, vagy a korábban említett szerzőkből készülni az idei érettségire, semmiféle bizonyított tendencia nem látható ugyanis az elmúlt évekből azzal kapcsolatban, hogy a vizsgák összeállítói figyelembe veszik az évfordulókat és emlékéveket.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Pihenni vagy tételeket olvasni érdemesebb?

Mivel vészesen közeledik a magyarérettségi időpontja, Németh Nikolett magyartanártól arra is rákérdeztünk, hogy hogyan érdemes, vagy egyáltalán érdemes-e még a vizsgára készülni az utolsó napokban. Ezzel kapcsolatban a pedagógus azt mondja; senkinek sem tanácsolja, hogy a ballagási ebéd vagy vacsora közben tételeket olvasgasson, vagy átlapozza az összes füzetét és tankönyvét az elmúlt négy évben.

A magyartanár ugyanakkor hozzáteszi; ha valaki „nagyon nem bír megnyugodni”, természetesen fellapozhatja ezeket.

Hirdetés

Szerinte érdemes a magyar irodalom jelentős alakjait és az azzal kapcsolatos tudnivalókat átnézni, mivel úgy tapasztalja, hogy a mintafeladatsorokban is ezek voltak hangsúlyosabbak. Feltűnhetnek továbbá a vizsgában a magyar irodalom kapcsán külföldi kortársak és korszakok is, így ezeket is érdemes észben tartani.

A nyelvtannal kapcsolatban pedig a leíró nyelvtan, a grammatika részeit célszerűbb a leginkább átnézni, mivel szerinte ezeket a legegyszerűbb az érettségi feladataiban kikérdezni.

Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy a vizsgákra kipihenten érkezzetek. Szánjatok tehát időt arra is, hogy eleget aludjatok és csináljatok olyan dolgokat, amik örömet okoznak nektek, és amik által kikapcsolódhattok.

Ha pedig nagyon izgultok, olvassátok el, mit tanácsol nektek Eppel-Pásztor Adrienn pedagógiai szakpszichológus, és hogy milyen praktikákkal, gyakorlatokkal enyhíthetitek a stresszt.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!