Hirdetés

Talán még az érettségiben is feltűnnek – ilyen irodalmi évfordulók vannak 2024-ben

2 perc olvasás
Talán még az érettségiben is feltűnnek – ilyen irodalmi évfordulók vannak 2024-ben

Tavaly például Petőfi emlékév volt, és benne is volt egy Petőfi vers a középszintű érettségiben.

Hirdetés

450 éve született Szenczi Molnár Albert református lelkész és szótáríró, 70 éve hunyt el Herczeg Ferenc író és drámaíró, 80 éve Radnóti Miklós, 90 éve Móra Ferenc és 120 éve Jókai Mór.

Ez csak néhány azok közül az irodalmi évforduló közül, amikre a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjtése szerint 2024-ben emlékezünk.

A tavalyi évet, 2023-at egyébként Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Madách Imre-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés, de ezzel egyidőben Petőfi emlékév is volt, hiszen a drámaíró mellett a költő is pont 200 éve, 1823-ban született.

Az utóbbi fel is tűnt egyébként az érettségiben. A diákok a középszintű írásbeli vizsga második részében választhattak, hogy Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemzik, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét hasonlítják össze.

Hirdetés

Nem kizárt tehát, hogy valamelyik évfordulós irodalmi személyiség idén is feltűnik majd a magyarérettségiben. Erről tavaly Németh Nikolett magyartanárt is kérdeztük, amit az alábbi cikkünkben olvashattok el:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!