Hirdetés

Nosztalgiázzunk kicsit: mutatjuk, milyen híres érettségi vizsgabotrányok történtek Magyaroszágon

4 perc olvasás
Nosztalgiázzunk kicsit: mutatjuk, milyen híres érettségi vizsgabotrányok történtek Magyaroszágon

Reméljük idén is zökkenőmentesen fognak lezajlani az érettségik, ez azonban nem mindig volt így. Felelevenítjük, milyen ismertebb vizsgabotrányok történtek itthon az elmúlt években, egészen a 90-es évekig visszamenőleg.

Hirdetés

Tavaly a történelemérettségit megelőző este az egyik érettségis Facebook-csoportban elkezdett keringeni egy látszólag hitelesnek tűnő töriérettségi feladatlap. Bár ez egyáltalán nem példátlan, hiszen szinte minden évben eszébe jut valakinek azzal szórakozni, hogy megvezesse az érettségizőket, ezekről általában hamar kiderül, hogy nem a valós feladatlapok. Az elmúlt 15-20 évben ugyanakkor számos példa volt arra is, amikor tényleg kiszivárogtak az írásbeli feladatlapok. Összeszedtünk néhány emlékezetes esetet.

A túlbuzgó nyomdász esete

2019-ben, nem sokkal az érettségi vizsgát követően arról számoltak be a lapok, hogy kiszivároghattak a történelem érettségi esszékérdései. Több forrás is arra utalt, hogy vizsgát megelőző este internetes csoportokban kezdett elterjedni, hogy melyik témákból fogják az érettségizők a dolgozatot írni.

A gyanú később beigazolódott, ugyanis kiderült, hogy az esszé feladatait egy lajosmizsei férfi szivárogtatta ki, aki abban a nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi feladatsorait nyomtatták. Miután vádat emeltek a férfi ellen, az ügyészség azt is közzétette, hogy a volt nyomdai alkalmazott a 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát is „kilopta” a munkahelyéről, amiket továbbadott az ismerőseinek.

A diákok nem tudnak jól színlelni?

Hirdetés

Az 1989-es az egyik legismertebb vizsgabotrány Magyarországon. Ebben az évben ugyanis napokkal az írásbelik kezdete előtt kiszivárgott a matematika érettségi kilenc feladata, és mellette a magyar tételek témái. Ebben a helyzetben az érettségizők buktatták le saját magukat, mivel többen is feltűnően gyorsan lettek készen a feladatokkal.

Végül az összes érettségiző matematika dolgozatát érvénytelenítették, de szerencséjükre nem kellett újraírniuk, helyette a 4. év végi osztályzataik kerültek bele az érettségi bizonyítványokba. A rendőrség nyomozása szerint a kiszivárogtatás úgy történhetett meg, hogy túlságosan áttetsző borítékba tették a feladatokat.

A rádió fénykora

A 90-es években a vizsgázók még nem papíron kapták készhez a tételeket, hanem a rádióban olvasták be azokat. Így történt ez 1998-ban is, csak azzal a csavarral, hogy nem sokkal a tételek kihirdetése után, a Radio1-en felmondták a megoldásokat is. Bár ezzel a rádió befolyásolhatta a vizsgázók eredményeit, nem íratták újra az érettségit.

A türelmetlenek

Stresszesek az érettségi előtti utolsó napok, ilyenkor már mindenki nagyon izgul és csak túl akar lenni a megmérettetésen. 2003-ban egy miskolci középiskolában is így érezhettek, ugyanis a hivatalos érettségi időpontja előtt egy héttel korábban íratták meg a diákokkal a német- és a francia érettségit. Miután az eset kiderült, az egész országban mindenkinek (9 ezer diáknak) újra kellett írnia az érintett tárgyakból az írásbelit.

Az internet veszélyei

2005 sem volt mentes a vizsgabotrányoktól. Ebben az évben vezették be a kétszintű érettségit, de végül nem is ez okozta a gondot. A vizsgák előtt ugyanis kikerültek az internetre a magyar-, a töri- és a matekérettségi feladatsorai, amik igen gyorsan el is terjedtek.

Hirdetés

A matematika vizsga előtti este végül a kiszivárgott tételsort a Magyar Televízió műsorvezetője nyújtotta át élő adásban az akkori oktatási miniszternek, Magyar Bálintnak. Az eset után nyomozás indult, aminek következtében végül kiderült, hogy ki szivárogtatta ki a feladatokat. A matematikát ennek ellenére újra kellett írnia a diákoknak, történelemből pedig új tételsort állítottak össze.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!