Hirdetés

Milyen szövegfajtákra lehet számítani az emelt szintű angolérettségin?

4 perc olvasás
Milyen szövegfajtákra lehet számítani az emelt szintű angolérettségin?

Május 9-én, csütörtökön írják a diákok a közép- és emelt szintű angolérettségi írásbeli részét. Ahhoz, hogy segítsük a felkészülést, összegyűjtöttük, hogy milyen szövegfajtákra lehet számítani a feladatokban.

Hirdetés

Ahogyan közép-, úgy emelt szinten is, az angolérettségi két: egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Az írásbeli rész azonban további részekre – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – tagolódik. Minderre összesen 180 percetek lesz és maximum 117 pontot kaphattok rá.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, hogy milyen témákra számíthattok a középszintű angolérettségi írásbeli feladataiban, most pedig megmutatjuk, ez hogyan változik emelt szinten.

Az írásbeli részei és lehetséges szövegfajtái:

Olvasott szöveg értése

Ebben a részben a középszint feladataihoz képest összetettebb, konkrét vagy elvont témájú szövegekre számíthattok. Ezek itt is lehetnek utasítások (pl. használati utasítások), tájékoztató szövegek (pl. hirdetés, menetrend, prospektus, műsorfüzet), levelek, újságcikkek (pl. hír, beszámoló, riport); ismeretterjesztő szövegek, egyszerű elbeszélő szövegek, illetve irodalmi szövegek.

Hirdetés

Az emelt szintű vizsgán a szövegfajták a publicisztikai írásokkal egészülnek ki.

Nyelvhelyesség

Az emelt szintű (B2) érettségi vizsgán itt arra kíváncsiak, hogy képesek vagytok-e változatos nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására. Az előző részhez hasonlóan itt is hosszabb, nyelvileg és tartalmilag összetettebb, konkrét vagy elvont témájú szövegeket fogtok kapni.

Hallott szöveg értése

Ebben a részben megnézik, hogy mennyire vagytok képesek az értési céloknak és a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával a szöveg gondolatmenetét részleteiben is követni. Mennyire tudtok a megértésén túl a szövegkörnyezetből következtetni az egyes beszélők álláspontjára, az érzelmeire és egymáshoz való viszonyára a szerkezetileg és tartalmilag összetett szövegekben.

Íráskészség

Az íráskészségnél megnézik, hogy képesek vagytok-e a nyelvi eszközök széles skálájának változatos alkalmazásával összefüggő, megfelelően tagolt, logikusan felépített szöveget létrehozni.

A szövegfajták a középszinten is megtalálhatóak mellett – amely lehet személyes jellegű közlés (pl. e-mail, üzenet, blog, naplóbejegyzés), meghívó, magánjellegű vagy intézménynek (pl. nyelviskolának) szóló levél –, emelt szinten az olvasói levéllel és a cikkel (diák)újság bővülnek ki.

Hirdetés

A részletes érettségi vizsgakövetelményt itt találjátok.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!