Hirdetés

Milyen szövegfajtákra lehet számítani a középszintű angolérettségin?

4 perc olvasás
Milyen szövegfajtákra lehet számítani a középszintű angolérettségin?

Kevesebb mint egy hét múlva kezdődnek a kötelező érettségi vizsgatárgyak. Az élő idegen nyelvi vizsgát pedig május 9-én, csütörtökön tartják. Az érettségizőknek pedig nem árt tudnia, hogy milyen szövegfajtákra számíthatnak az írásbeli feladatok során.

Hirdetés

Mint minden élő idegen nyelvi vizsga, a középszintű angol érettségi is két, egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Az írásbeli rész azonban további részekre – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – tagolódik. Az egészre összesen 180 percetek lesz és maximum 117 pontot kaphattok rá.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az írásbeli részei és lehetséges szövegfajtái:

Olvasott szöveg értése

Ebben a részben rövid, hétköznapi nyelven íródott szövegfajtákkal találkozhattok, amelyek lehetnek utasítások (pl. használati utasítások), tájékoztató szövegek (pl. hirdetés, menetrend, prospektus, műsorfüzet), levelek, újságcikkek (pl. hír, beszámoló, riport); ismeretterjesztő szövegek, egyszerű elbeszélő szövegek, illetve irodalmi szövegek.

Erre a részre 60 percet kaptok, és maximum 33 pontot szerezhettek.

Hirdetés

Nyelvhelyesség

Itt azt mérik, hogy képesek vagytok-e gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására szövegszinten. A feladatok itt is rövid, tartalmilag és szerkezetileg világos, hétköznapi nyelven íródott szövegek lesznek.

Erre a részre 30 percet kaptok, és maximum 18 pontot szerezhettek.

Hallott szöveg értése

Ennek a résznek a szövegfajtái az előzőekhez képest jóval szélesebb skálán mozoghatnak. A feladatokban számíthattok: közérdekű bejelentésekre, közleményekre (pl. pályaudvaron, repülőtéren, áruházban), rögzített telefonos szövegekre (pl. üzenetrögzítő, információs szolgálatok: útinformáció, menetrend), utasításokra (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközleményekre (pl. időjárás-jelentés, reklám, programismertetés, rövid hír), beszélgetésekre, telefonbeszélgetésekre, műsorrészletekre, riportokra, interjúkra, beszámolókra, általános érdeklődésre számot tartó témáról szóló ismeretterjesztő szövegekre.

Erre a részre 30 percet kaptok, és maximum 33 pontot szerezhettek.

Íráskészség

Ebben a vizsgarészben arra lesznek kíváncsiak, hogy képesek vagytok-e írásban a középszintnek megfelelően kifejezni magatokat. Itt az alábbi szövegfajták fordulhatnak elő: olyan személyes jellegű közlések, amelyeket például e-mail üzenet, blog vagy naplóbejegyzés formájában kérhetnek a feladatban. Emellett pedig meghívó, magánjellegű vagy intézménynek – például nyelviskolának – szóló levél formájára is lehet számítani.

Hirdetés

Erre a részre 60 percet kaptok, és maximum 33 pontot kaptok.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!