Hirdetés

Mi történik, ha túl rövid elemzést írtatok a magyarérettségin?

2 perc olvasás
Mi történik, ha túl rövid elemzést írtatok a magyarérettségin?

Megnéztük, hány pontot kaphattok, ha nem éritek el a minimum szószámot a műelemzésnél vagy az összehasonlító elemzésnél.

Hirdetés


Hirdetés

A feladat és a javítási útmutató is megszabja, hogy milyen hosszúságú szöveget kell írni, ha pedig eltértek az elvárt terjedelemtől, az pontveszteséggel jár – akkor is ez a helyzet, ha túl rövid, és akkor is, ha túl hosszú szöveget írtok. Az érvelés vagy a gyakorlati szövegalkotás esetében 120-200 szavas szöveget kell írnotok, a műértelmezésnél vagy az összehasonlító elemzésnél pedig 400-800 szavas esszét várnak.

A javítási útmutató „kirívóan rövid terjedelmű kidolgozásnak” nevezi azt, ha valaki maximum 60 szót írt le – a korábbi évek útmutatói alapján ilyenkor az egész feladatra 0 pontot kell adni. A „rövid terjedelem” az érvelés és a gyakorlati szövegalkotásnál 60-120 szó, amely „értelemszerűen mindhárom fő értékelési szempont szerint arányosan csökkenő pontszámokkal értékelendő. A jelentősen hosszabb terjedelem esetén (300 szó fölött) a szerkezeti pontszám (mely középszinten maximum 3 pont lehet) csökkentendő” – áll a korábbi évek javítókulcsaiban.

A műelemzésnél 400-800 szavas szöveget várnak, az ennél alacsonyabb vagy jelentősen magasabb szószámú kidolgozásért szintén pontlevonás jár, a szövegszerkezetre adható maximum 5 pontból.

A mai vizsga legfontosabb részleteit a folyamatosan frissülő tudósításunkban olvashatjátok:

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!