Hirdetés

Ki és mikor írhat javító és pótló érettségit?

2 perc olvasás
Ki és mikor írhat javító és pótló érettségit?

Még csak az első érettségi vizsganapon vannak túl a diákok, de már felmerült a kérdés, hogy mikor lehet pótérettségire menni. Mutatjuk, mit kell tudni a javító és a pótló érettségikről.

Hirdetés

Megoszlanak a vélemények az idei magyarérettségi nehézségét illetően. Az általunk megkérdezett diákok többsége kifejezetten nehéznek találta a középszintű írásbeli szövegértés feladatsorát, de voltak, akik úgy érzték, összességében jól teljesítettek. Mivel azonban már felmerült az a kérdés is, hogy mikor lehet pótérettségit írni, menéztük, hogy az Oktatási Hivatal oldalán mit írnak az érettségi javításáról.

Mikor írhattok javító érettségit?

Javító érettségire akkor van lehetőségetek, ha önhibátokból nem kezdtétek el az érettségit, vagy elkezdtétek, de nem fejeztétek be, illetve megkezdtétek, de a vizsgakövetelményeket nem teljesítettétek, ezért a vizsgátok sikertelen lett. Ez minden rendes, előrehozott, pótló és az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségire vonatkozik.

Erre azonban csak az aktuális érettségi során nincs lehetőségetek. Javítóra csak egy következő, másik vizsgaidőszakban mehettek. A korábban elért esetleges részeredményektől függetlenül pedig, valamennyi vizsgarészt meg kell ismételnetek.

Mikor írhattok pótló érettségit?

Abban az esetben, ha önhibátokon kívül nem kezdtétek el, vagy megkezdtétek, de nem fejezetétek be rendes az előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő vagy javító érettségi vizsgát, akkor pótló vizsgát tehettek. Az igazgató engedélyezheti, hogy még ugyanabban a vizsgaidőszakban vizsgázhassatok.

Hirdetés

Előfordulhat, hogy a kihagyott vagy be nem fejezett írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész helyett szóbeli vizsgát kell tennetek (vagyis kétszer szóbeliztek). A pótló érettségi vizsgán a korábban már sikeresen teljesített vizsgarészeket nem kell újból teljesíteni, de dönthettek úgy is, hogy mindent megismételtek.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!