Hirdetés

Dokumentum-feltöltési kisokos

6 perc olvasás
Dokumentum-feltöltési kisokos

Javában zajlik az ügyintézési időszak, a jelentkezők folyamatosan pótolják és töltik fel az E-felvételibe a pontszámításhoz szükséges dokumentumaikat. A minél gyorsabb feldolgozás és elbírálás érdekében összegyűjtöttük, mire figyeljünk a feltöltéskor.

Hirdetés

Folyamatosan érkeznek be a jelentkezők által most feltöltött, eddig még hiányzó dokumentumok, információk a felvételi adatbázisba, a feldolgozás, elbírálás eredménye pedig – a feldolgozást követően – rögtön megjelenik az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában. Erről csak itt kapunk információt, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, így ha esetleg probléma adódott vele (hiányos, nem olvasható stb.), akkor még időben tudunk intézkedni a javításról/pótlásról.

A minél gyorsabb feldolgozás érdekében összefoglaltuk, mire érdemes figyelnünk a még hiányzó dokumentumaink feltöltésekor.

Feltöltés előtt: nézzük át a közhiteles adatainkat!

Mielőtt nekiveselkednénk a feltöltésnek, nézzük meg az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontját – az itt található eredményeket ugyanis nem kell dokumentummal igazolni! Vagyis ha itt már látjuk az érettségink, oklevelünk, nyelvvizsga-bizonyítványuk adatait, akkor nem kell feltöltenünk még külön annak fotóját is. (Ez ugyanis csak lassítja a feldolgozást, mert minden feltöltött dokumentummal foglalkozni kell.)

Az idén végzők eredményei némi átfutási időt követően jelennek csak meg az E-felvételiben, ők legyenek türelemmel, várják ezt meg, ne töltsék fel egyből a dokumentumot, ha közvetlenül a bizonyítvány-osztás után még nem látják az adatokat.

Hirdetés

Központi / intézményi dokumentum: mindent a megfelelő helyre!

Vannak központi és intézményi feldolgozású dokumentumok. Utóbbiak általában azok, amelyeket a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben bírálnak el – jellemzően a különböző intézményi pontokat igazoló, vagy az intézmények által előírt igazolások (pl. egészségügyi igazolás, betöltött munkakör igazolása stb.).

Ez a megosztás azonban csak a feldolgozásra, az elbírálásra vonatkozik. A felsőoktatási intézmények is látják a központi feldolgozású dokumentumokat és a közhiteles nyilvántartások adatait, ők is tudnak ezekből eredményt, intézményi pontot rögzíteni! Vagyis ha pl. egy érettségi eredményünkre kaphatunk intézményi pontot, akkor sem kell feltölteni a bizonyítványunkat az intézménynek is, hiszen látják a központi feldolgozású eredmények között.

Központi feldolgozású dokumentumok

Érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány

Csak azokat kell feltölteni, amelyek 2006 előttiek! (A 2006. utáni érettségi eredményeket elektronikusan átveszik a központi érettségi nyilvántartásból, nem kell feltölteni hozzá a bizonyítványt.)

Felsőoktatásban szerzett bármilyen oklevél

Csak a 2006. február 1. előtt szerzetteket kell feltölteni (a későbbi oklevelek eredményei szintén elektronikusan kerülnek át a felvételi adatbázisba a FIR-ből).

Szakképesítést igazoló dokumentumok:

középfokú szakképzettséget igazoló oklevél, szakgimnáziumi képesítő bizonyítvány, OKJ bizonyítvány

Akkor is központilag dolgozzák fel, ha csak intézményi pontként vehető figyelembe! Ezek ugyanis egy előzetes ellenőrzést követően kerülnek át feldolgozásra az érintett intézményhez.

Sporteredmény igazolása

Csak akkor kell ide feltölteni, ha 500 pontra jogosító eredménnyel rendelkezik a jelentkező. (Tájékoztató, Pontszámítás fejezet).
Az egyéb eredmények igazolását az intézményi dokumentumok közé kell feltölteni.

Magyarországi tartózkodás igazolása

 

Névváltoztatás igazolása

 

Önkéntes katonai szolgálat igazolása

 

 

Mindent csak 1x!

feltoltes_tipus.jpgRöviden: egy fájl csak egyféle dokumentumot tartalmazzon, egy dokumentumtípusba pedig csak azt az egy típust töltsük fel.

Ha szkenneljük az iratokat, akkor ahány féle dokumentumunk van, annyi pdf-et készítsünk – a különféle bizonyítványok, igazolások saját fájlba kerüljenek. (Extra tipp: ha átnevezzük, feltöltéskor is könnyebb a jót kiválasztani.) Így mindjárt a megfelelő típusba tudjuk feltölteni, és csak azt a dokumentumot, ami valóban oda tartozik (véletlenül sem kerül az oklevél alá az érettségink).

Az E-felvételiben bármennyi dokumentumtípust létrehozhatunk, és egy-egy típusba több fájl is feltölthető (az „új fájl” gombra kattintva, egyesével). Ha például fotóztuk a többoldalas bizonyítványunkat, akkor az összes képet fel tudjuk tölteni a neki létrehozott (egy) típusba.

Hirdetés

Legyünk türelemmel

Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények is folyamatosan dolgozzák fel és bírálják el a jelentkezők által feltöltött dokumentumokat. Nincs gond, ha néhány nap után még mindig feldolgozatlannak látjuk, sorra fog kerülni – és akkor sem kell megijedni, ha ugyanazt több intézménynek is feltöltöttük és az egyik már elbírálta, a másik még nem, az intézmények nem egyforma sorrendben haladnak a feldolgozással.

Az E-felvételiben folyamatosan figyelemmel tudjuk kísérni a feldolgozást: a Dokumentumok menüpontban láthatjuk ezek eredményét (a dokumentum nevére kattintva az indoklás is megjelenik, hogy pontosan mi is volt a gond).

További cikkeink a témában

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!