Hirdetés

Ezt kell tudni a középiskolai bizonyítványok feltöltéséről

5 perc olvasás

Az érettségizők frissen kapják készhez az utolsó, tizenkettedik osztály év végi bizonyítványát, az abban található eredmények pedig szükségesek lehetnek tanulmányi pontok számításához. De nem csak nekik érdemes még egyszer áttekinteni a korábban feltöltött középiskolai bizonyítványok dokumentumait az E-felvételiben.

Mire kell a középiskolai bizonyítvány?

A középiskola bizonyítvány a tanulmányi pontok középiskolai eredményeinek igazolásához szükséges. A tanulmányi pont számítása azonban nem kötelező – erről bővebben itt írunk a Felvételi tájékoztatóban.

Hirdetés

A bizonyítvány mely oldalaira van szükség?

Azokat az oldalakat kell feltölteni, amelyek a pontszámításhoz elfogadható tantárgyak utolsó két tanult év végi osztályzatait tartalmazzák:

  • a négy kötelező tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) esetében az utolsó két tanult év általában megegyezik az utolsó két évfolyammal (jellemzően a 11-12. vagy a 12-13. évfolyam),
  • a választott tárgy (azaz 5. tárgy) lehet olyan tárgy is, amelyet a felvételiző korábbi két évfolyamon tanult utoljára. Ilyenkor természetesen szükség van a 9. és/vagy 10. osztály bizonyítványának feltöltésére is. Hasonló a helyzet, ha ezekben az években osztályozó vizsgát tett valamely kötelező tárgyból és ennek eredményét a következő év(ek)re vonatkozóan ide írták be.

Meddig lehet feltölteni?

A még hiányzó oldalakat minél hamarabb célszerű feltölteni.

A dokumentumpótlás végső határideje 2024. július 10., azonban érdemes figyelembe venni, hogy a középiskolai bizonyítványok feldolgozása hosszabb időt igényel, ezért minél később történik meg a feltöltés, akkor annál inkább azt kockáztathatjuk, hogy egy esetleges hibás feltöltés vagy hiány esetén – a határidő lejárta miatt – már nem marad idő a javításra/pótlásra.

Hirdetés

Mi a dolga a jelentkezőnek?

  1. Az E-felvételiKözépiskolai eredmények menüpontjában ellenőrizze a korábban jelentkezésenként választott ötödik tárgyat: ha nem választott, akkor pótolja, ha másik tárgyból mégis jobb eredményt ért el időközben, akkor még megjelölheti azt. A többi négy kötelező tantárgy eredményét nem kell és nem is lehet rögzíteni vagy módosítani, de a bizonyítványok feldolgozása során ezen tárgyak esetében a téves rögzítéseket javítjuk, a hiányokat pótoljuk!
  2. A még hiányzó bizonyítványoldalakat – jellemzően pl. az utolsó év végi bizonyítvány – töltse fel az E-felvételiben minél hamarabb: ha van rá lehetőség, ne várja meg vele az érettségi bizonyítványt.
  3. Ha még nem osztották ki a bizonyítványokat, akkor azt a továbbtanulás érdekében kérjen el róla az iskolától egy egyszerű fénymásolatot vagy készítsen róla jó minőségű fotót (pl. a telefonnal).
  4. Adott évfolyam bizonyítvány oldalait célszerű oldalpáronként feltölteni (szkennelés vagy fotózás után) úgy, hogy egyben látható legyen az osztályzatokat tartalmazó oldal, valamint az aláírást, pecsétet, záradékot tartalmazó oldal is. Ez megkönnyíti a feldolgozás folyamatát, hiszen ezek összetartozó információk. Természetesen, ha korábban külön fájlokban töltötte fel ezeket, akkor azzal nincs teendő, nem kell emiatt a fentebb leírt módon is feltölteni. Ha viszont korábban csupán az osztályzatokat tartalmazó oldalt töltötte fel, akkor pótolnia kell a másik oldalt is!
  5. A borítóra és a törzslapra nincs szükség. (Ha korábban esetleg ezeket mégis feltöltötte, akkor nincs teendője, semmit nem kell javítania).
  6. A középiskolai osztályzatok igazolására csak a középiskolai bizonyítvány (vagy elvesztés esetén annak másodlata) alkalmas. Kréta rendszerből kinyomtatott eredményközlő, naplóoldal, betétlap akkor sem vehető figyelembe, ha az iskola azt lepecsételi! További információk a Tájékoztatóban.

Ha a fentiek alapján jár el, akkor a tanulmányi pontok számítása biztosabban megtörténhet, kellő idő jut annak ellenőrzésére is, továbbá elkerülhető, hogy a jelentkező hiánypótlási felszólítást kapjon.

Fontos ellenőrizni időnként az E-felvételiDokumentumok menüpontjában, hogy a már korábban feltöltött dokumentumok feldolgozásának mi lett az eredménye, mert ha probléma adódott vele (hiányos, nem olvasható stb.), akkor arról csak ott fogunk információkat kapni.

A korábban feltöltött fájlok képét továbbra is meg lehet nézni az E-felvételiben. Bővebb  információk olvashatók az E-felvételi oldalán, a Dokumentumok menüpontban.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!