Hirdetés

„Diák legyen a talpán, aki szöveggyűjtemény nélkül, fejből tud Babits verseket idézni és elemezni” – szaktanár a magyarérettségi második részéről

4 perc olvasás
„Diák legyen a talpán, aki szöveggyűjtemény nélkül, fejből tud Babits verseket idézni és elemezni” – szaktanár a magyarérettségi második részéről

Teljesült a vizsgázók vágya; novellaelemzés is van az idei magyarérettségi második részében, míg az új feladattípushoz, a témakifejtő esszéhez a vizsgázók semmilyen forrást vagy segítséget nem kaptak. Szaktanárunk a magyarérettségi második részéről.

Hirdetés

90 perccel a magyarérettségi első részének kezdete után kiosztották a középszinten érettségiző diákoknak a vizsga II. részét, a szövegalkotást tartalmazó feladatlapokat. Idén ez a 2020-as Nemzeti alaptanterv szerinti változások miatt más típusú feladatokat tartalmaz, mint a korábbi években. A diákok egy 500-800 szavas műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé megírása közül választhatnak, ellentétben a korábbi évek műértelmezés és összehasonlító műelemzésével.

Idén a műértelmezésben a vizsgázók Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kapták, az általános témakifejtő esszé témája pedig Babits Mihály, amihez semmilyen forrást nem kaptak. Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint ez rendkívül meglepő, és „diák legyen a talpán, aki fejből tud Babits verseket idézni.”

Szerinte így ez a feladat

„kicsit olyan, mint egy szóbeli érettségi tétel.”

Ugyanakkor Babits szerves része az irodalmi kánonnak és része is a szóbeli tételeknek, ezért azoknak a diákoknak, akik átnézték a tételeket, még forrás hiányában is szimpatikus lehet a témakifejtő esszé írása. Ráadásul tantermenként rendelkezésre áll irodalmi szöveggyűjtemény is, amit használhatnak a diákok.

Nagyobb a valószínűsége ugyanakkor annak, hogy a diákok a már jól ismert feladattípust, vagyis a műelemzést választják. Kiváltképp azért, mert az elmúlt napokban a legtöbben abban reménykedtek, hogy novellát kapnak majd a feladatban. A vágyuk pedig teljesült is Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című művével.

Hirdetés

Az általunk megkérdezett magyartanár szerint ugyanakkor ez a feladat némileg trükkös lehet, mivel a diákok a 20. századi szerzőt leginkább a humoros szövegeiről ismerik. Az olasz fagylaltárus ezzel szemben egy komoly, klasszikusabb, háborús témájú szöveg.

Ha viszont ezen az első meglepetésen túlteszik magukat, a feladat alapvetően könnyen teljesíthető, a feladatleírásban kért szempontok pedig „egyértelműen adják magukat a szövegben.”

A feladatmegoldásra a vizsgázóknak 150 perc áll rendelkezésére. Az elemzéssel maximum 40 pontot szerezhetnek.

Mivel az emelt szintű érettségiket a diákok központilag írják, erről sajnos nincsenek információink. A vizsga után azonban beszélünk majd olyan diákokkal, akik emelt magyart írtak, így akkor is érdemes lesz figyelni az oldalt.

Kódexek, Antigoné és Ady a magyarérettségi első részében

Hirdetés

A vizsga első részében a diákoknak korábban egy könyvekről és kódexekről szóló ismeretterjesztő szöveget kellett elolvasniuk és megoldaniuk a hozzá tartozó szövegértési és nyelvtani feladatokat. Ezt követően idén először találkoztak egy irodalmi feladatlappal, ami a megújult vizsgában a gyakorlati szövegalkotást váltja, és kifejezetten nehéz, nem diákbarát feladatok és szerzők is feltűntek benne.

A magyarérettségiről szóló folyamatosan frissülő tudósításunkat ide kattintva követhetitek.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!