Hirdetés

Több mint 75 ezer diáknak kezdődött el a magyarérettségi ezekben a percekben

3 perc olvasás
Több mint 75 ezer diáknak kezdődött el a magyarérettségi ezekben a percekben

Május 6-án 9:00-kor az első kötelező tantárggyal hivatalosan is elkezdődött az idei érettségi időszak. Az első napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról.

Hirdetés

Több mint 75 ezer középiskolás diák számára osztották ki a magyarérettségiket ezekben a percekben. 2024-ben magyarból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik: ők az első évfolyam, akik már az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint.

A feladatok megoldására emelt- és középszinten egyaránt 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amivel – szintén mindkét szinten – maximum 100 pontot szerezhetnek.

A vizsga I. részében a középszinten vizsgázóknak idén először egy 40 pontos szövegértési-nyelvtani feladatsort, majd egy 20 pontos irodalmi tesztet kell megoldaniuk. Az utóbbi a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát váltja. Erre összesen 90 perc áll a diákok rendelkezésére.

Az emelt szinten vizsgázók szintén 90 percet kapnak, nekik a vizsga I. részében egy 40 pontos szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kell megoldaniuk, ami egy irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez, vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz, illetve részletéhez, egy drámához, vagy annak részletéhez kapcsolódik.

Hirdetés

Ezt követően az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kapnak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.

A műértelmező szövegben vagy egy adott irodalmi művet kell elemezniük, értelmezniük és értékelniük, vagy két irodalmi alkotást összehasonlítaniuk. A reflektáló szövegben pedig egy érvelő vagy véleménykifejtő esszét kell megfogalmazniuk egy adott irodalmi, kulturális, esztétikai, bölcseleti, etikai kérdésre, jelenségre. A műértelmezés elvárt terjedelme 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

A helyesírásért és külalkért pedig idén először nem extra pontok járnak, hanem pontlevonás. Rossz helyesírás esetén maximum -8, a csúnya külalakért pedig maximum -2 pontot vonhatnak le.

A következő órákban az Eduline-on minden infót megtaláltok majd a vizsgáról, utána pedig jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!