Hirdetés

Karinthy Frigyes és Babits Mihály a magyarérettségi második részében

4 perc olvasás
Karinthy Frigyes és Babits Mihály a magyarérettségi második részében

Mutatjuk, milyen feladatokat kaptak a diákok, és meddig írhatják a második feladatlapot.

Hirdetés

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak.

Akik viszont nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk.

A diákok egyébként már napokkal az érettségi vizsgák kezdete előtt azért szurkoltak, hogy idén is a legkedveltebb feladat, vagyis novellaelemzés legyen a vizsgák második részében, hiszen ezt viszonylag könnyen, megadott szempontok alapján lehet elemezni. Mivel pedig teljesült a vágyuk, feltehetőleg több tízezren fogják a novellaelemzést választani az általános témakifejtő esszé helyett, ami a szaktanárok szerint egyébként is nehezebb vállalkozás, mivel könnyű úgy megírni, hogy csak féligazságokat tartalmazzom és „az irodalomhoz ne legyen sok köze.”

2024-ben vizsgáznak egyébként először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. A változások közé tartozik többek között, hogy középszinten a vizsga I. részéből kikerült a gyakorlati szövegalkotás, a helyére pedig egy irodalmi műveltségi tesztet raktak. A II. részben pedig kétféle szövegalkotás, egy műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül lehet választani.

Hirdetés

Az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kapnak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.  A műértelmezés elvárt terjedelme ebben az esetben 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Kódexek, Ady, Antigoné az első részben

Az idei magyarérettségi első részében a Magyar Kultúra című folyóirat egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok, ahol többek között meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket és álláspontokat, de számos nyelvtani feladat is található benne, többek között leíró grammatika és stilisztika is.

Az új magyarérettségi irodalmi feladatlapjában pedig Antigoné és Ady Endre is szerepelt, ezen kívül a vizsgázóknak lyukas szöveges feladatként többek között ki kellett egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

A szövegértési feladatokkal 40, míg az irodalmi teszttel 20 pontot szerezhetnek a diákok az írásbelin.

Hirdetés

A magyarérettségi változásairól ebben a cikkünkben olvashattok bővebben.

Mivel az emelt szintű érettségiket a diákok központilag írják, erről sajnos nincsenek információink. A vizsga után azonban beszélünk majd olyan diákokkal, akik emelt magyart írtak, így akkor is érdemes lesz figyelni az oldalt.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!