Hirdetés

Baj, ha még nem kaptam meg a besorolási határozatot?

2 perc olvasás
Baj, ha még nem kaptam meg a besorolási határozatot?

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a besorolási döntésről.

Ugyan július 24-én kihirdették a ponthatárokat, de a hivatalos besorolási határozatot az Oktatási Hivatal augusztus 1-ig küldi meg, amit az E-felvételi rendszeréből tudtok letölteni. Ha pedig úgy gondoljátok, hogy elszámolták a pontjaitokat, és már jeleztétek az Oktatási Hivatalnak, akkor is késhet a besorolási döntés, ugyanis az OH minden esetet megvizsgál, bevonja az intézményi pontok az érintett egyetemet is, és csak ezután küldi ki a határozatot.

Hirdetés

Szóval ne izguljatok, ha még nem kaptátok meg a besorolási döntést.

Mi van a besorolási határozatban?

A besorolási döntésben a hivatal megállapítja, hogy – a felvételi jelentkezési kérelmetekben megjelölt és rangsorolt képzések közül – mely szakon értétek el a felvételhez szükséges ponthatárt. Ugyanis a ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el.

Ha elszámolták a pontjaimat, de már megkaptam a besorolási határozatot, akkor mit tehetek?

Hirdetés

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ebben az esetben, ha „nem adminisztratív hiba történt és hivatalból nem módosítható, a besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. ” Ebben az esetben  a besorolási határozat ellen, annak megtekintésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthattok

Ha felvettek, akkor az egyetem is küld majd értesítést?

Igen, az érintett felsőoktatási intézmény felvételi határozatot küld, amiben részletesen leírják például mikor és hol lesz a beiratkozás, illetve még milyen teendőitek vannak.

 

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!