Hirdetés

„A nehézséget a szövegértés jelentheti”– matektanárral beszélgettünk a közelgő érettségiről

6 perc olvasás
„A nehézséget a szövegértés jelentheti”– matektanárral beszélgettünk a közelgő érettségiről

Hamarosan itt a matekérettségi, de érdemes még tanulni az utolsó napokban is? Nehezebb lesz idén az új NAT szerinti feladatsor? Mennyi mindent lehet megtalálni a függvénytáblázatban és mik azok a praktikák, amikkel kimaxolhatjátok az érettségit? Ezekre a kérdésekre válaszolt az Eduline-nak Töreky Szilvia, a Webkurzus matematika tanára és a Matekmentor.hu alapítója.

Hirdetés

A matekérettségit május 7-én írják majd a diákok. Az idei vizsga azonban más lesz, hiszen a 2020-as NAT miatt az új feladatsor a korábbi évekhez képest inkább a valósághoz közelítő, gyakorlati problémákra helyezi a hangsúlyt: egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket, koordinátageometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt. A változásokról szóló részletes cikkünket innen érhetitek el.

„Olyan téren könnyebb feladatsorra számítunk, hogy bizonyos témakörök egyszerűen teljesen eltűntek, viszont plusz követelmények jöttek be a gazdasági számításnál, valószínűségszámításnál, amihez jó szövegértés is szükséges, ez okozhat majd nehézséget. Tehát én arra számítok, hogy a nehézséget a szövegértés fogja most inkább jelenteni”

– mondta lapunknak Töreky Szilvia. Hozzátette: az új témakörökhöz lehet találni képletet a függvénytáblázatban, viszont az okozhat nehézséget, hogy a diákok kibogarásszák, hogy pontosan melyik adat hova kerül ebbe a képletbe.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az utolsó napokban ugyanakkor már nem érdemes megoldani matekfeladatokat Töreky Szilvia szerint: „Egyrészt, hogyha nem megy nekik, akkor bepánikolhatnak. Másrészt azok a feladatok, amiket az utolsó pillanatokban vesznek elő nagyon bele fognak égni a memóriájukba, ami gátolhatja, hogy előhívjanak más ismereteket. Például, ha most valaki megold egy feladatot, amiben a koszinusztételt kellett használnia, akkor egy geometriai feladatnál ez fog neki beugrani, holott lehet, hogy az a feladat mást igényel” – részletezte.

A matektanár azt szokta kérni a diákjaitól, hogy az utolsó egy-két napon már ne oldjanak meg feladatokat. Ha mégis nagyon akarnak matekozni, akkor inkább az elméleti részeket fussák át. Nézzék át, hogy milyen geometriai tételek voltak korábbi feladatokban, vagy a függvénytáblázatot lapozgassák át. A számológéppel is ismerkedjenek, ha eddig nem tették, és ne felejtsék el ellőnőrizni benne az elemeket, nehogy a gép a vizsga közben merüljön le.

Hirdetés

Apró tippek, amikre érdemes figyelni vizsga közben

Egyrészt az időbeosztásra kell figyelni, főleg az első résznél, mert ott tizenkét feladat van negyvenöt percre. Ezek kicsi feladatok, viszont ennél a résznél sokféle ismeret kell előhívni és fontos, hogy ne vesszenek el a diákok a függvénytáblázat lapozgatásában.

A korábbi évekhez hasonlóan a matekérettségi az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint két részből áll, amelyre ennyi idő van középszinten:

  • I. rész: 45 perc
  • II. rész: 135 perc

Az első rész általában 12 feladatot tartalmaz, amelyekben az alapfogalmakat és egyszerű összefüggéseket kérik számon. Ha letelik a 45 perc, akkor ezt a feladatlapot a felügyelő tanár összegyűjti, és ezzel a feladatrésszel a későbbiekben már nem lehet foglalkozni.

Hirdetés

A második 135 perces szakasz további két részre osztható.

  • A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatból áll.
  • A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, de ebből csak kettőt kell megoldanotok.
Felhívta a figyelmet Töreky arra is, hogy az utolsó részben senki ne felejtse el bejelölni, hogy a három feladat közül melyiket nem oldja meg.
„A választáshoz azt tanácsolnám, hogy a vizsgázók olvassák át felületesen ezt a három feladatot, és kategorizálják be, hogy milyen témaköröket érintenek. Amikor ránéznek a diákok, akkor fogják látni, hogy ez egy térfogatszámítást, egy valószínűségszámítást vagy egy kombinatorikát tartalmaz, ami alapján már könnyebben eldönthetik, hogy melyiket szeretnék megoldani.” – javasolja.
Illetve szerinte azt is érdemes megnézni, hány pontosak a részfeladatok. Hogyha az egyikben nagyobb, például tíz pontos feladat van, akkor az valószínűleg nehezebb. Hogyha egyenletesebb a pontoknak az eloszlása, akkor az ott több, picit könnyebb feladatot tartalmaz.

Nem érdemes elfeledkezni az ellenőrzésről sem, mivel az is pontot ér. Továbbá az is nagyon fontos, hogy a feladatmegoldás után a diákok újra átolvassák a kérdést, mert könnyen előfordulhat, hogy valamit kiszámoltak, de azzal nem a kérdésre válaszoltak.

Például, ha 35 hónap jön ki megoldásnak, de a feladat azt kérdezte, hogy hány évig tartott valami, akkor az eredményt még át kell váltani. Ha pedig egy feladatot nem tudnak végig megoldani, akkor sem érdemes feladni, mert részpontokat még lehet szerezni, de ehhez fontos, hogy a számolás menete követhető módon legyen leírva a feladatlapra.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!