Hirdetés

Ez mind kémia?

3 perc olvasás

A pécsi Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola négy vegyész tagozatos tanulója (Benke Kata, Csernus Barna, Sör Kristóf és Faragó Zsolt) egy videót készített a Magyar Tudományos Akadémia Kémia Kutatóközpont által meghirdetett „Ez mind kémia?” című videópályázatára, mely kapcsán a nézők segítségét szeretnék kérni.

Hirdetés

A szakmai zsűri által kiosztott díjakon felül közönségdíj is van, melyet a legtöbb like-ot / lájkot / Tetszikelést kapott videó fog elnyerni. A videókra május 9-ig lehet lájkolás által voksolni. A pécsi csapat bő 24 óra alatt már csaknem 200-at összegyűjtött ebből, azonban a győzelemhez ez kevés, így minden erőt meg kell mozgatni.

Természetesen nem csak a nyeremény a céljuk ezzel, hanem a kémia terjesztése is, hisz kísérleteiket érthető módon adják elő folyamatos szakmai kommentálással, mindezt azonban egyedülálló módon, egy fiktív környezetbe ágyazva, mely szerint a gumimacik – mint a reakciók alapanyagai – életre kelnek, és inváziót terveznek az emberi társadalom ellen. A szakmaiság mellett így rengeteg humor és poén is található benne, ezzel az volt a cél, hogy a kémia iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is fel lehessen kelteni.

A videó az alábbi linken érhető el: http://showyourscience.hu/2011/04/27/a-gumimacik-tamadasa-es-vegzete-i-ii-2/

Kérünk mindenkit, aki csak tudja, segítsen a kis csapatnak, és lájkoljon, esetlegesen segítsen az ismerősei közt történő további terjesztésével.

Hirdetés

Aki tán kémiából fog érettségizni, annak pedig különösen jó és tanúlságos is lehet, pláne ha még nem tudja, mi is az az ezüsttükör-próba, a cukor tömény kénsavval, majd kálium-nitráttal (füstbomba), majd végül egy radikális oxidálószerrel, a kálium-klorát olvadékkal való reakciója.

Aki pedig a gumimacikat szereti, már csak a felsorakoztatott gumimaci-hadak sokaságának látványáért is megérheti megnéznie. 🙂

Köszönet minden támogatónak, aktivistának és segítőnek!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!