Hirdetés

Mátyás központosított rendi monarchiája

7 perc olvasás
Mátyás központosított rendi monarchiája

Mátyás hatalomra kerülése

V. László magyar király Cillei Ulrikot nevezi ki Nándorfehérvár kapitányának. Ulriknak át kell vennie Nándorfehérvárt, ahol Hunyadi László tartózkodik. Ezt követően megöli őt Hunyadi testőrsége, emiatt Hunyadi megbocsátást kér a királytól, aki csak látszatra bocsát meg, ugyanis félti a saját életét is.

Hirdetés

A király, V. László Ulrik halálát meg akarja bosszulni, ezért Garai László nádort bízza meg azzal, hogy tőrbe csalja Hunyadi Lászlót és testvérét, Hunyadi Mátyást. Budára csalja őket, majd mindkét fiút elfogják. Lászlót pallos általi halálra ítélik, Mátyást pedig börtönbe zárják Prágában, Podjebrád György fogságába.

1457-ben bekövetkezik V. László halála (17 éves volt), ezután diplomáciai tárgyalások folynak arról, hogy Mátyás legyen a király. Szilágyi Mihály, Mátyás nagybátyja az ország nádorával folytat tárgyalásokat. Mindeközben Garai félt, hogy meg kell halnia, ezért Szilágyi kérésének azt a feltételt adja, hogy a Hunyadi család nem állhat rajta bosszút.

Mátyást ki akarják szabadítani Prágából, de ez csak akkor lehetséges, ha elveszi Podjebrád György lányát, Podjebrád Katalint. Így Mátyás nősként érkezik vissza, aminek a nádor nem örül, mivel ő maga is Mátyáshoz akarta adni leányát.

Belpolitika Hunyadi Mátyás uralkodásának idején

Mátyást a Duna jegén 1458 januárjában választják uralkodóvá. Mivel a Szent Korona III. Frigyeshez került, aki nehezen adta ki a kezéből, ezért majd csak 1463-ban koronázzák meg (1458-1490-ig uralkodik). A Szent Korona feltételei a következők:

Hirdetés
  • Mátyásnak rengeteg aranyat kell fizetnie
  • Ha Mátyásnak nem születik fia, akkor a Habsburgok kapják meg a trónt

Mátyás nagyon rátermett, kitartó uralkodó volt, nem engedett beleszólást az uralmába. Szilágyit félretette és Garait leváltotta a nádori posztról, akik 1459-ben összeesküvést robbantottak ki Mátyással szemben. Ám ezt az uralkodó elfolytja, és Szilágyit a török ellen küldi harcolni a déli végekre, itt veszti életét.

Még 830 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!