Hirdetés

Magyarország a 18. századi Habsburg Birodalomban – Demográfiai és etnikai változások a 18. században

3 perc olvasás
Magyarország a 18. századi Habsburg Birodalomban – Demográfiai és etnikai változások a 18. században

Az ország demográfiai összetétele a török korban nagy veszteségeket szenvedett. A 15 éves háború és a török kiűzésének időszaka volt a legveszteségesebb. A népesség 3,5-4 millió volt a török kor legelején, a korszak végén 3,5-4 millió, de 60%-kal Európában nőtt a népesség. Magyarország relatív népességveszteséget szenvedett. A 18. század egyik feladata az ország benépesítése, a népsűrűség különbségeinek kiegyenlítése. 3 fő módja volt.

Hirdetés
  1. Belső vándorlás:
    Az ország északi és nyugati területeiről a népesség a déli és középső területekre vándorolt. A földesurak ösztönzik, az ide érkező jobbágyok földet, munkaeszközöket, állatokat, házat kaptak. Elsősorban a magyarokat érintette, jelentős volt még a szlovákok vándorlás (Békés megye, Nyírség). A belső vándorlás növeli a természetes szaporodást, javul az életszínvonal, több gyereket tudtak felnevelni. A magyarok száma növekedett.
  2. Önkéntes bevándorlás:
    A határon túlról különböző népcsoportok vándoroltak Magyarországra. Ezek egy része a Török Birodalom irányából, szerbek, románok, bolgárok, albánok. Északkelet felől a ruszinok, északról a lengyelek, nyugatról a csehek. Többségük a magyarok által elhagyott területekre, az ország peremvidékeire költöztek. A magyarság a Kárpát-medence középső területeire koncentrálódott.
  3. Szervezett betelepítés:
    Habsburg udvar szervezte. Elsősorban németeket (katolikus svábokat) telepítettek be. Fő cél az adóalap növelése, az összefüggő magyarlakta területek megszakítása nemzetiségi szigetekkel, katolikusok számának növelése Magyarországon.

Az eredménye az ország népessége a 18. század végére 9,5 millióra nőtt. A magyarság aránya 80%-ról 42%-ra csökkent. Magyarország soknemzetiségű ország lett.

A 18. században még nem jelentkeztek a nemzetiségi ellentétek, mivel még nem alakult ki a nacionalizmus, hungarus tudat alakult ki, a hazához való kötődés. A nemzetiségeknek nincs vezető rétegük, akik vezetnék őket, a nemzetiségek csonka társadalmat alkottak. Teljes társadalmat csak a magyarok és a horvátok alkottak.

További kidolgozott történelem érettségi tételeket itt találsz.