Hirdetés

Az I. világháború

12 perc olvasás
Az I. világháború

1918. és a világháború befejezte

Az év elején az osztrák és magyar csapatoknak sikerült megverniük az olaszokat és a románokat. A nyugati fronton Németország támadásba kezdett, de a kezdeti sikerek után a döntő áttörés nem sikerült. Végül egy újabb támadást szerveztek, amivel már megközelítették Párizst. Azonban megérkeztek az amerikai csapatok és aug. 8-án súlyos vereséget szenvedtek. Szeptember 27-én újabb antant-támadás indult, ekkor már egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a központi hatalmak elvesztették a háborút. Nem sokkal később Bulgária és Törökország is fegyverszünetet kötött az antanttal. A központi hatalmakban is forradalmak törtek ki, ezért fegyverszünetet kéretek,  november 11-én alá is írták. Ezzel befejeződött a világháború.

Hirdetés

1919. január 18-án a háborús felek a párizsi békekonferencián (Trianon) megvitatták a határokat és az országok sorsát.

Az Osztrák-Magyar Monarchia sorsa

A teljesen kimerült Osztrák-Magyar Monarchiában kirobbant a forradalom. Ekkora már a Monarchia csak formailag létezett, a benne élő népeknek már nem volt közös jövőjük. Az uralkodó lemondott és az ország nemzetiségei önállósultak, saját államot alkottak. Az így létrejött országok:

  • Ausztria
  • Magyarország
  • Csehszlovákia
  • Szerb-Horvát-Szlovén Királyság

Összefoglalva a történteket, két ország számára volt gazdaságilag előnyös a világháború, Amerikának és Franciaországnak. Franciaország lett a kontinens legerősebb állama, Amerika pedig meggazdagodott az eladott hadianyagokon. A háborúban 11 millió ember vesztette életét és legalább ugyanennyien sérültek meg és még több ember éhínségben szenvedett ill. veszítette el hozzátartozóját. Egész Európa népe megszenvedte a háború borzalmait. Hatalmas területeken városok, lakott települések történelmi, művészeti kincsei, gazdasági és lakóépületei oly módon pusztultak el, amire mindaddig nem volt példa és remélhetőleg nem is lesz.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!