Hirdetés

Szénhidrogének

3 perc olvasás
Szénhidrogének

A szénhidrogének molekulái csak szén-és hidrogénatomokat tartalmaznak. A szénhidrogéneket többféle szempont szerint osztályozhatjuk.

Hirdetés

1. A kötések alapján lehetnek

  • Telített szénhidrogének – csak egyszeres C-C kötést tartalmaznak
  • Telítetlen szénhidrogének – kettős vagy hármas kötést is tartalmazhatnak
  • Aromás szénhidrogének – különleges delokalizált kötést tartalmaznak

2. A szénlánc alakja szerint lehetnek

  • Nyílt láncú szénhidrogének
  • Zárt láncú vagy gyűrűs szénhidrogének

Izoméria: Azokat a vegyületeket, amelyeknek összegképletük azonos, de molekulájuk szerkezete, vagyis a szénatomok kapcsolódási sorrendje más, konstitúciós izomereknek nevezzük.

Hirdetés

Elnevezés: A normális láncú (elágazás nélküli) szénhidrogének első négy tagjának régi eredetű neve van, az ötszénatomostól kezdve úgy nevezzük el őket, hogy a szénatomszámnak megfelelő görög számnév tövéhez -án végződést illesztünk.

Az elágazó láncú paraffinok elnevezéséhez be kell vezetnünk az alkilcsoport fogalmát. Az alkilcsoportot úgy kapjuk meg, ha egy alkán egyik szénatomjáról gondolatban elveszünk egy hidrogénatomot. A nevét úgy képezzük, hogy a szénhidrogén nevének -án végződését -il végződésre változtatjuk, pl. metil CH3-, etil CH3-CH2– .

A normális láncú szénatomok és az alkilcsoportok nevének ismeretében már bonyolult, elágazó láncú szénhidrogéneket is el tudunk nevezni.

Az elágazó láncú molekulában kikeressük a leghosszabb összefüggő szénláncot. Ez az alapvegyület, neve megegyezik az azonos szénatomszámú alkán nevével. Ennek a leghosszabb láncnak a szénatomjait megszámozzuk, a láncnak azon a végén kezdve a számozást, ahová az első elágazás közelebb esik, ha ez azonos, akkor azon a végén, amelyhez közelebb több elágazás van. Az alaplánc neve előtt felsoroljuk az elágazást alkotó alkilcsoportokat, a helyzetüket megjelölő számmal együtt.

Homológ sor: Homológ sornak nevezzük a vegyületek olyan sorozatát, amelyek összetételükben egymástól csak egy CH2– csoporttal térnek el, kémiai sajátosságaik nagyon hasonlóak, fizikai állandóik a szénatomszám növekedésével fokozatosan változnak. Az n szénatomszámú alkán általános összegképlete: CnH2n+2

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!