Hirdetés

Polaroidszűrő (Polaroid filter) – Napszemüveg – UV filter – Ultraibolya sugárázás

8 perc olvasás
Polaroidszűrő (Polaroid filter) – Napszemüveg – UV filter – Ultraibolya sugárázás

Polaroidszűrő (Polaroid filter) – Napszemüveg – UV filter – Ultraibolya sugárázás

Polár szűrő - 52mm

Polaroidszűrő

(Segítségével fényképezéseknél a becsillanásokat ki lehet szűrni)  

UV filter

Polaroid UV szűrő

A napsugárzás egy bizonyos része, az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

Hirdetés

Napszemüveg – védelem és design

Polaroid napszemüveg

A jó minőségű napszemüveg (amit a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), amelyet széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselése egészíthet ki, megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Egy jól takaró napszemüveg véd a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és allergiát okozó részecskék ellen is. Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és a szakemberek véleménye szerint még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő. A déli órákban – nemcsak a szem védelme érdekében – érdemes kerülni a napot. A napszemüveg nem divathóbort. Fontos, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. A leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat és kialakulhatnak a szürkehályog. A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás és rosszindulatú elváltozások. Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés.

 

MIÉRT VAN NAPSZEMÜVEGRE SZÜKSÉG?

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak mégis elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat a hóvakság, amely fájdalmas pislogással, erős könnyezéssel jár együtt, az alany szinte vaknak érzi magát. Ám az infravörös sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, ha mélyebbre hatolnak a szövetekben, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, napozáskor a szem letakarása.

 

AZ UV-INDEX, A SUGÁRZÁS ERŐSSÉGÉNEK ÉRTÉKE

Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta többször frissített előrejelzést ad ki az UV-B sugárzás erősségéről. Ennek értelmezése:

Hirdetés
 • 0,1 – 2,9 gyenge
 • 3,0 – 4,9 mérsékelt
 • 5,0 – 6,9 erős
 • 7,0 – 7,9 nagyon erős
 • > 8,0 extrém

 

UV-index / napon tölthető idő (perc)

 • 1: 140
 • 2: 60
 • 3: 45
 • 4: 35
 • 5: 30
 • 6: 25
 • 7: 20
 • 8: 17
 • 9: 15
 • 10: 13

 

 

MI IS AZ ULTRAIBOLYA (UV) SUGÁRZÁS?

Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás más forrásai közé tartoznak még az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei. Három típusa van az UV sugárzásnak: UVA, UVB, UVC. A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több mint 36 000-rel magasabb lesz a kialakuló szemmegbetegedések száma, az UV sugárzás egy százalékos emelkedése pedig éves viszonylatban 26 000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

 

AZ UV-FÉNY FELOSZTÁSA: UVA, UVB, UVC

 • UVC (100 – 280 nm) a légkör felső rétegeiben elnyelődik
 • UVB (280 – 315 nm) a légkör felső rétegeiben részben elnyelődik, erősen roncsoló hatású a bőrre és a szemekre, leégést okoz, részben felelős a bőrrák kialakulásáért
 • UVA (315 – 400 nm) kevésbé veszélyes, mint az UVB, de újabban előtérbe került a hosszabb távú káros hatásainak vizsgálata
Hirdetés

 

AZ UV SUGÁRZÁS HATÁSA A SZARUHÁRTYÁRA

A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hó, vagy a víz által visszavert fényben jelen van, gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, közben a szem igen érzékeny bármilyen fényre. A szem körülbelül 48 óra alatt rendbe jön e kényelmetlen állapotból, mégis tanácsos egy szemvizsgálatot kérni szemésztől vagy szemorvostól, hogy biztosan nem maradt-e valamilyen egyéb károsodás.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!