Hirdetés

A kémiai egyensúly

2 perc olvasás
A kémiai egyensúly

A kémiai egyensúly megfordítható kémiai reakció esetén lép fel. Megfordítható egy kémiai reakció, ha a képződött anyagok egy része visszaalakul a kiindulási anyagokká. Amikor az odaalakulás sebessége egyenlővé válik a visszaalakulás sebességével, beáll a kémiai egyensúly.

Hirdetés

A kémiai egyensúly egy dinamikus egyensúly, ami azt jelenti, hogy továbbra is végbemegy mind a két reakció, de egyforma sebességük miatt egyik anyag koncentrációja nem változik tovább.

A kémiai egyensúly feltétele, hogy az odaalakulás sebessége megegyezik a visszaalakulás sebességével. A képződött anyagok megfelelő hányadán vett szorzata osztva a kiindulási anyagok megfelelő hányadán vett szorzatával megadja a reakció egyensúlyi állandóját, amit K-nak nevezünk. Az egyensúlyi állandó jellemzi a megfordítható reakció kémiai egyensúlyát.

Egy kémiai reakció egyensúlyát befolyásoló tényezők

  • A hőmérséklet változása: A hőmérséklet növelése mindig az endoterm folyamatot gyorsítja meg, a hőmérséklet csökkenése pedig az exoterm folyamatot.
  • A reagáló anyagok vagy termékek koncentrációjának megváltozása: A kiindulási anyagok koncentrációjának növelése vagy a képződött anyagok koncentrációjának csökkentése az odaalakulás sebességét befolyásolja.
  • A nyomás változása: Csak a mól-szám változással járó reakciók egyensúlyát befolyásolja. A nyomás növelése a mól-szám csökkenés irányába gyorsítja a reakciósebességet, a nyomás csökkenése pedig a mól-szám növekedés irányába gyorsítja a reakciósebességet.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!