Hirdetés

A hidrogénkötés kialakulása és jelentősége

4 perc olvasás

Hidrogénkötés

Hirdetés
  • A hidrogénkötés kialakulásának a feltétele, hogy a molekulában a hidrogénatom egy nagy elektronegativitású atomhoz kapcsolódjon kovalens kötéssel. A legnagyobb elektronegativitású atomok a fluor, az oxigén és a nitrogén.
  • Így erősen poláris molekulák jönnek létre, ahol a molekula pozitív pólusa a hidrogénnél van, a negatív pólus pedig a nagy elektronegativitású atomnál.
  • A molekulák között a hidrogénkötés úgy jön létre, hogy az egyik molekula hidrogén atomja vonzóerőt gyakorol a másik molekula nagy elektronegativitású atomjának nemkötő elektronpárjára.
  • A hidrogénkötés a legerősebb másodrendű kötés. Ennek köszönhető, hogy a víz a kis moláris tömege ellenére is folyékony halmazállapotú.hidrogenkotes

 

1. Értelmezzük a hidrogénkötés kialakulásának módját és feltételeit!

Hirdetés

 A kémiai kötésnek azt a fajtáját, ahol egy hidrogénatom létesít kötést két másik atom között, hidrogénkötésnek nevezzük. Hidrogénkötések olyan molekulák között alakulnak ki, amelyek a hidrogénatomon kívül nagy elektronegativitású atomokat (például: N,O,F) tartalmaznak, és amely atomokhoz, nemkötő elektronpár is tartozik.

 

2. Hasonlítsuk össze a hidrogénkötés erősségét

  • a, az elsőrendű kötésekhez viszonyítva;

 Mivel a hidrogénkötés is másodrendű kötés, ezért érvényes, hogy a másodrendű kötésekre jellemző, hogy általában sokkal kisebb erősségűek, mint az elsőrendű kémiai kötések.

  • b, a másodrendű kötésekhez viszonyítva.
Hirdetés

 A másodrendű kötéseknek három fajtája van. A leggyengébb a diszperziós kölcsönhatás, amely a poláris molekulák között jön létre. Az apoláris részecskék között dipól-dipól kölcsönhatás lehet (ez közepes erősségű). A legerősebb másodrendű kötés viszont a hidrogénkötés.

 

3. Hogyan befolyásolja a hidrogénkötés a halmazok fizikai állandóit? Hasonlítsuk össze a víz és a kén-hidrogén fizikai állandóit: víz olvadáspont: 0 0C; forráspont: 100 0C

A vízmolekulák a kén-hidrogén molekuláknál kisebb tömegűek és kisebb méretűek. Ennek ellenére közönséges körülmények között a víz folyékony halmazállapotú, a kén-hidrogén viszont gáz. A víz olvadás és forráspontja kiugróan magas. Ezek az adatok is arra utalnak, hogy a vízmolekulák között a dipólus-dipólus kölcsönhatásnál erősebb kötés alakul ki.

 

4. Rajzoljuk fel a két vízmolekula között létrejövő hidrogénkötést! Mi a különbség a víz és a jég között a hidrogénkötések szempontjából?

A vízmolekulák irányítottan rendeződnek, tetraéderes szerkezetet alakítanak ki. A jégben is hidrogénkötések vannak, de több mint a vízben. Ezért is nagyobb a jég sűrűsége.

Hirdetés

 Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!