Hirdetés

Művészlét a német irodalomban

9 perc olvasás
Művészlét a német irodalomban

E.T.A. Hoffmann (1776-1822)

Königsbergben született, apai és anyai felmenői ügyvédek voltak, ebből adódóan ő is jogot végzett. Nagybátyja lányával, Minnával 1798-ban jegyezték el egymást. Röviddel ezután Maria Thekla Rorer-Trzynskaval házasodott össze. Volt bírósági titkár, karmester, ezalatt zeneműveket és operákat is írt (Drezdában is). Végül 1816-ban visszatért a bírói pályára, a királyi kamarai törvényszék tanácsosa lett. Ha megkérdezték, elsőként zenésznek vallotta magát, aztán azt mondta, hogy tud rajzolni és ha kell festeni is, és csak harmadszorra említette meg azt, hogy ír. Egyik leghíresebb műve Az arany virágcserép.

Hirdetés

Thomas Mann (1875-1955)

Lübeckben született német író, apja kereskedő volt, korán meghalt. Négy testvére született. Iskolája befejezése után polgári hivatást választott, 1895-ben azonban kilépett a biztosítótársaságtól, és a Müncheni Műszaki Főiskolán kezdett tanulmányokat. 21 évesen nagykorú lett, és igényt támaszthatott az apai vagyonból; úgy döntött, végleg felszabadítja magát az oktatási intézmények zsarnoksága alól és íróvá lesz. 1905-ben feleségül vette Katharina Pringsheimet. 1929-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Hitler hatalomra lépése után Mann önként visszalépett hivatalától, később elítélően beszélt a holokauszt eseményeiről. Ő és Katia már korábban eldöntötték: nem térnek vissza Németországba. Száműzetésük első állomása Dél-Franciaország volt, végül Svájcba költöztek, ahol Zürich közelében telepedtek le. Egy ideg laktak az Egyesült Államokban, majd visszatértek Európába. Trombózis következtében halt meg 1955-ben Zürichben. Egyik legismertebb műve a Tonio Kröger c. kisregény.

A két mű összehasonlítása

Még 1247 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!