Hirdetés

Csongor és Tünde tartalom

6 perc olvasás
Csongor és Tünde tartalom

Csongor és Tünde röviden

A Csongor és Tünde elemzése itt található!

A teljes mű itt olvasható: Vörösmarty Mihály – Csongor és Tünde

Hirdetés

I. FELVONÁS

A sokfelé bolyongott Csongor hazaérkezik szülei kertjébe, ahol egy almafa alatt egy boszorkányt talál pihenni. Mirigynek hívják, aki elmondja a fa csodáját. Csongor bedől neki és kiszabadítja Mirigyet, aki hálául bosszút esküszik ellene. Csongor lefekszik aludni, és később Tünde talál rá, aki oda fekszik mellé pihenni. Mirigy megjelenik és levág egy aranytincset a Tünde hajából, hogy azzal ékesítse saját lányát és megtévessze Csongort . Felébrednek és elválnak útjaik, Tünde Tündehonba megy vissza, Ilma meg Csongort a hármas út középső ágához küldi. A hármas út vidékén az ördögfia egy rókát kergetnek, aki nem más, mint Mirigy elvarázsolt lánya. Az arra járó Tünde és Ilma jeleket hagy  Csongor és Ilma férje, Balga számára. Az ördögfiák megfogták és megették a rókát, amiért Mirigy megátkozta őket, és aminek következményeképpen összevesznek az öröklött javakon.

II. FELVONÁS

Az odaérkezett Csongor fellép a hármas útra ahonnan, úgymond rálát a világra. A három vándor: Kalmár, Fejedelem, Tudós kinevetik, amikor Tündérhon iránt érdeklődik. Lábnyomok után menve beleütköznek az ördögfiákba, akik döntőbírónak kérik fel Csongort. Csongor jól átveri őket, versenyt futtat velük, és közben ő repül el a bűvös eszközökkel. A manók Balgát vonják, aki tiltakozik, és végül elindulnak Csongor után.

III. FELVONÁS

A hajnal birodalmában Mirigy várja az ördögfiákat és a Csongort meg Tündét. Hogy kihallgathassa őket, kővé változik. A teljesen komásan érkező manók észre sem veszik, hogy Balga helyett a helyére tett kővel húzzák tovább a kordélyt , Balga viszont ezzel felkerül Mirigy bosszúlistájára. Csongor és szolgája beszélnek egy jót egymással. Aztán találkoznak Tündével és Ilmával, de nem szólnak rájuk, mert az a Hajnal birodalmában be van tiltva. A férfiak ráismernek a nyomokra és erednek is utánuk. A kordélyon hurcolt kő vagyis Mirigy előbb elijeszti a manókat , de később megegyezik Kurtahal, aki szintén Csongort nyomozza. Kurrah Balga képében altatóporral elaltatja, majd az ifjút kiszolgáltatva oda rakja Mirigynek. Mirigy a Tünde fejéről levágott aranyhaj fürtjével a könnyűvérű Ledért nyeri meg bosszúja eszközének, hogy így félrevezetve Csongort, megutáltassa vele a szerelmet.

Hirdetés

IV. FELVONÁS

Mirigy tisztes özvegy képében húzza az igát a házában. Az udvarra érkező vándorok közül Balgát az ördögfiak sorozatos, goromba tréfákkal bosszantják. Szomját se tudja oltani, pedig nagyon szomjas és mivel elköltötte a pénzét, és így nem tud venni Dimitritől. Kurrah Balgát az ólba zárja, és helyette ő indul tovább Csongorral . A szobában eközben készíti Ledét , hogy csábítsa el a Csongort. A másik két ördögfi a Csongor által otthagyott eszközöket kicseréli sima eszközökre. A kertben Kurrahnak sikerült elaltatnia „gazdáját” , és nem is ébreszti fel amikor Tünde érkezik. A tündérlány üzenetet hagy Csongornak, aki rájön hogy félrevezetés áldozat lett . Ezért üldözni kezdi csaló szolgáját akit Balgának hisz. Mirigy házának szobájába Ledérhez Csongor helyett az ólból kiszabadult Balga érkezik. Mindketten félreértik a helyzetet , az előbb feleszmélő Ledőr lelép. Balga megtalálja a kicserélt már nem varászos eszközöket. Az őt vádoló Csongor hirtelen észreveszi a bűvös szerszámaikat, mutogató manókat , így ledöbben és megvilágosodik. Indul is Tünde után Mirigy meg kiseprűzi Balgát. Mirigy új terven töri magát és kieszméli, hogy majd hamis jóslattal elválasztja a szerelmeseket. A jóshely barlangját el is varázsolja. Így Ilma megpillantja ugyan Balgát, mint látomást , de Tünde egy hűtlenkedő Csongort lát. Csongort is becsapja a kútból kiemelkedő lány látomást hiszi valóságnak Csongor és Tündének hiszi azt és követi.

V. FELVONÁS

Az Éj országában Tünde és Ilma jóslatot kér a jövőről. Az Éj számkivetést hagy Tündére mégpedig hogy kevés ideig fog a földön élni. A leányalak látomása Csongort visszavezeti a hármas úthoz, aztán eltűnik. Balgát étel meg ital vonzza ugyanide . Csongor újra találkozik a három vándorral, akik kudarcot vallottak élet céljuk megvalósításában : Kalmár koldussá , Fejedelem elvesztette hatalmát, Tudós meg megőrült . Tünde és Ilma visszaérkeznek az első felvonás kertjébe ahova Tünde oda varázsolja a csodás almafát hogyha még hűséges maradt békét találjon a fa alatt. Őrzésére a nemtőket hívja. Játszadozásukat Mirigy zavarja meg, aki a fát akarja ásni, hogy gyümölcsétől megfiatalodjék. Az ördögfiak rajtaütnek és jutalomért reménykedve Tündéhez viszik. Tünde és Ilma kihallgatták a jelenetet és Tünde újra hisz Csongorban , és Mirigyre nagyon mérges lesz. A manókat megbízza hogyha valaki a fa alatt pihenne meg ejtsék foglyul. Csongor lesz az áldozatuk. A megkötözött Csongor zenét hall és Tündéről álmodozva elalszik. Tünde, Ilma és Balga érkezik. Ilma visszatér a földre feleségnek. Csongor arra ébred, hogy tündérpalota emelkedik a kertben , amelyből a lefátyolozott Tünde lép ki , hat kísérőjével. A leány kétféle lehetőséget kínál : a szerelmi bujdosás helyett (amit már átszenvedett) Csongor az itteni életet választja , mire Tünde felfedi kilétét. A fáról elkezd hullani az aranyalma, távolról zene szól.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!