Hirdetés

Mutassa be az AS-400-as operációs rendszerét

Mutassa be az AS-400-as operációs rendszerét

Az AS/400 egy középkategóriájú számítógépcsalád, amit az IBM 1988-ra fejlesztett ki az elavult System 36-os és System 38-as gépek kiváltására, elsősorban üzleti, gazdasági ügyviteli alkalmazások céljára.
A számítógépcsalád felépítése modul(rack) rendszerű, a 02-es PC méretű géptől a szabványi helyet foglaló 80-as nagygépig többnyire ugyanazokból a rendszeregységekből és perifériákból állítható össze.

Hirdetés

Pl.: D04-es típus 8 MB memóriájától, 1.2 GB háttértárolójától és 12 munkaállomásától a D80-as 384 MB memóriájáig, 123 GB merevlemezéig és 2000 munkaállomásáig terjedhet a választék. A gépcsalád betűjele a B-vel kezdődik és a F-fel ér véget, 1994-ben jelent meg az Advanced Series, ami az utolsó 48 bites címregiszterű változat , de 1995-től áttértek a teljesen 64 bites üzemmódra.

Az AS/400 család egyik előnyös tulajdonsága, hogy mindegyik fenti típuson ugyanaz az operációs rendszer, az OS/400-as üzemel.
Az OS/400 multiprogramozott multiuseres operációs rendszer, ami lényegesen különbözik a PC-n megszokott DOS környezettől. Az AS/400 legfontosabb hardver jellemzői:
1., Többprocesszoros architektúra
2., Egységes tárolófelület koncepció
3., 48 bites (mára 64 bites) címzés
4., Kétszintű mikroprogram

1.,
– Az operatív tér (memória) és a háttértár egységes egészet alkot
– A címzés virtuális címzési mód
– Ha egy objektumot használni akarunk, akkor a virtuális címfordító megkeresi a lemezcímet, majd hozzárendel egy memóriacímet

2., A címregiszterek 48 bitesek (281 000 Gigabájt címezhető terület)

3.,
operációs rendszer – gépi csatlakozó felület
vertikális mikrokód – belső mikroprogram
horizontális mikrokód – csatlakozó felület
hardver – vezérszavak

Az AS/400 ez a felület, ami a felhasználó felé látszik. A DOS-os környezethez képest eltérő módon jelentkezik be, kezelhető, és tartalmaz számos eltérő funkciót.
Ha bekapcsoljuk a munkaállomást, ahonnan bejelentkezünk, először is kéri a nevünket és jelszavunkat és ezután egy menübe jutunk. Az AS/400 kezelhető ebből a menüből, de létezik egy parancsnyelv (CL) amivel közvetlen vezérelhetjük.
A DOS-hoz hasonlóan itt is könyvtárakban helyezkednek el az egyes objektumok, viszont ez a könyvtárszerkezet egyszintű mellérendelt, ami azt jelenti, hogy egy könyvtár nem tartalmazhat egy másikat.
A legfontosabb könyvtárak a QSYS (rendszerkönyvtár), QGPL(általános célú könyvtár), QTEMP (“időszakos” könyvtár), de célszerű létrehozni saját könyvtárakat, amibe a munkáinkat elkülönítjük a többitől.
Az AS/400 megjelenése a képernyőn egységes rendszert követ a következők szerint:
1., a könyvtár neve
2., opciók sorai
3., a menü sorai
4., parancssor
5., funkciók sorai
6., üzenetek sora
7., információs sor

A gépet vezérelhetjük menüből, de használhatjuk a Command Languaget is közvetlen irányításra.
A CL felépítése:
1., az első általában három betű igei rövidítés, ami utal az elvégzendő tevékenységre.
pl.: CRT-create, CHG-change, WRK-work, DSP-display, STR-start, stb.
2., a második, általában szintén három betű a cselekvés tárgyának rövidítése
pl.: MSG-message, JOB-job, STS-status, USR-user, QRY-query, stb.
Az ige van elől: DSPMSG, CHGLIB, STRQRY, stb.
Tetszőleges menübe ugorhatunk a GO menünév paranccsal
pl.: GO MAIN

Az OS/400 lehetővé teszi, hogy különböző feladatok a képernyőtől és a billentyűzettől függetlenül a háttérben fussanak. Ezek a feladatok a “háttérben” sorban állnak végrehajtásra várva egy JOB QUEUE-ban. Az OS/400 párhuzamosan több job queue-t tud kezelni. Az AS/400-ra és a OS/400-ra a négy szintű védelem:
1., Nincs védelem (nincs jelszó, mindent használhatunk)
2., Van jelszó, de mindenhez hozzáférhetünk
3., A felhasználók csak azokat az erőforrásokat használhatják, amihez joguk van
4., Minden objektumhoz jogosultságot rendelünk hozzá
További OS/400 lehetőségek még a hálózati lehetőségek, relációs adatbázis beépítve, online oktatás, teljes körű help funkciók, stb.Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!