Hirdetés

Memóriák

6 perc olvasás
Memóriák

Memória: A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A Memóriaszámítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása kettes számrendszerben történik. A memória fontosabb típusai a RAM, a ROM, a PROM, az EPROM, az EEPROM és a Flash memória.

RAM: (Random Access Memory) véletlen elérésű írható és olvasható memória. A RAM az a memóriaterület, ahol a processzor (=központi vezérlőegység) a számítógéppel végzett munka során dolgozik. Ennek a memóriának a tartalmát tetszőleges sorrendben és időközönként kiolvashatjuk vagy megváltoztathatjuk. A RAM-ot más nevén operatív tárnak is nevezzük. Minden bevitt adat először a RAM-ba íródik  és ott kerül feldolgozásra. Itt helyezkednek el és ezen a területen dolgoznak az aktuálisan működő programok is. A RAM azonban nem alkalmas adataink huzamosabb ideig való tárolására, mert működéséhez folyamatos áramellátásra van szükség. Ha az áramellátás megszakad – például áramszünet vagy a gép kikapcsolása esetén – a RAM azonnal elveszíti tartalmát, ezért a gép bekapcsolásakor a RAM mindig teljesen üres. A RAM-ok szerepe az utóbbi évtizedben jelentősen átértékelődött.

Hirdetés

Statikus és Dinamikus RAM: A DRAM (Dynamic RAM) viszonylag lassú, a mai gépekben már nem használt RAM típus. A DRAM-ot a gyorsabb, de drágább SRAM (Static RAM) váltotta fel. Az EDORAM a DRAM egy másik elvek alapján továbbfejlesztett, gyorsabb  változata. Az EDORAM jellegzetessége, hogy másodlagos memóriákat adnak a DRAM meglévő memóriacelláihoz, mellyel megkönnyítik az adatokhoz való gyors hozzáférést. Az SDRAM az EDORAM továbbfejlesztett változata, melyet a mai korszerűbb gépekben is megtalálunk. Az SDRAM továbbfejlesztése a DDR-SDRAM, amely az SDRAM-hoz képest dupla sebességű adatátvitelt biztosít. Napjaink egyik leggyorsabb RAM típusa az RDRAM, mely az ismertetett RAM típusokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb adatátviteli sebességre képes.

  • Statikus: Az adatok fenntartásához tápfeszültség szükséges, frissítést nem igényel. Drágább és gyorsabb, mint a dinamikus, ellenben címzési módja egyszerűbb.
  • Dinamikus: Egy bit tárolására egy tranzisztor- és egy kondenzátor-párt használnak. Ez a tár rendszeres időközönként frissítést igényel, különben tartalma elvész.

ROM: (Read Only Memory) csak olvasható memória, amelynek tartalmát a gyártás során alakítják ki, más szóval beégetik a memóriába. Az elkészült ROM tartalma a továbbiakban nem törölhető és nem módosítható, a hibás ROM-ot egyszerűen el kell dobni. Előnye azonban, hogy a számítógép kikapcsolásakor sem törlődik, a beégetett adatok bekapcsolás után azonnal hozzáférhetőek. Mivel a számítógép működéséhez valamilyen program elengedhetetlen, a RAM memória viszont a bekapcsoláskor üres, ezért a számítógép életre keltését szolgáló indítóprogramot, a BIOS-t (Basic Input Output System) egy ROM memóriában helyezik el. A BIOS-t ezért gyakran ROM BIOS-ként is emlegetik.

  • A PROM programozható, csak olvasható memória, amely gyártás után még nem tartalmaz semmit. Minden felhasználó saját programot és adatokat helyezhet el benne egy beégető készülék segítségével. A PROM-ba írt adat nem törölhető, és nem írható felül.
  • Az EPROM egy olyan ROM, melynek tartalmát különleges körülmények között ultraibolya fény segítségével törölhetjük, és akár többször is újraírhatjuk. Előnye a ROM-ok korábbi változataival szemben, hogy tartalma szükség szerint frissíthető.
  • Az EEPROM az EPROM továbbfejlesztett változata, amelynek tartalma egyszerű elektronikus úton újraírható.
  • Speciális memóriák: (flash memória)
  • Virtuális memória: az operációs rendszer vagy a számítógép hardvere által nyújtott szolgáltatás, amit általában egy külső tárolóterület (merevlemez) igénybevételével, ahol a futó program(ok) számára biztosítja, hogy a program végrehajtáskor a központi vagy operatív memória fizikai korlátai észrevétlenek legyenek.
  • Memóriakártya: Többféle van forgalomban, az általános szabvány elsősorban azért várat magára, mert a fejlesztők új és még újabb megoldásokat találnak ki arra, hogy a lapkák fizikai mérete csökkenjen, miközben a kapacitás és az átviteli sebesség növekszik. A megbízható kártyák nagyságrendileg 1 millió órás működést garantálnak, de a mostoha bánásmód a kártyát idő előtt működésképtelenné teheti. Valószínűbb viszont, hogy a kártya hosszú évek alatt sem romlik el, csak újabb típusok jelennek meg, amik a korábbi típusokat elavulttá teszik.
  • Pendrive: egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed, némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibírni. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban. Jellemző adatátviteli sebessége 6 MB/s vagy 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal vagy anélkül készül.
Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!