Hirdetés

Lincencnyilvántartás megtervezése, létrehozása

6 perc olvasás
Lincencnyilvántartás megtervezése, létrehozása

1. A Business Software Alliance (BSA)

A  világ legnagyobb forgalmú szoftvergyártóit tömörítő szervezet. 1988-ban alapították, fő tevékenysége a jogosulatlan szoftverfelhasználás elleni küzdelem. Fő eszköze a tájékoztatás, ám együttműködve a rendőrséggel illetve Apech-hal rengeteg ügyet visznek bíróság elé, ahol a törvény erejével próbálják meg érvényre juttatni igazukat.

Hirdetés


Hirdetés

Maga a licence engedélyt jelent. A szerzői jogtulajdonosa bizonyos feltételek mellett engedélyt ad, hogy szellemi tulajdonát használjuk. A technológia v más szellemi termék felhasználását engedélyező és annak körülményeit pontosan szabályozó szerződés.

A szerzői jog egy kizárólagos tulajdonjog, amely biztosítja, hogy az alkotó vagyontárgyként rendelkezhet saját alkotásával. A jog akkor keletkezik, amikor létrehozzák az alkotást.

A licencnek tartalmaznia kell:

a szerződő felek adatait(név, cím stb.)

a biztonsági másolatok maximális számát

a felhasználási feltételeket

a szoftver frissítésére vonatkozó információkat

az időkorlát hosszát (ha van neki)

Hirdetés

a szoftver használatából származó járulékos jövedelmekre vonatkozó adatokat

a felelősség vállalás mértékét

a szoftverre vonatkozó speciális feltételeket (módosítható, másolható, terjeszthető-e stb.

 

2. A licence nyilvántartás készítésének

Első lépése a szükséges adatok összegyűjtése, mint például számlák, licence szerződések, bekerülési érték, verzió szám, stb. Fontos, hogy ne nyilvántartsuk azt is, hogy az adott licence hány gépre való telepítését engedélyezi az adott programnak, ezzel előzve meg a leggyakoribb hibát, ami nem más, mint hogy egy adott szoftvert a licenceben foglaltaknál több gépre telepítünk egyszerre, ezzel sértve a szerzői jogokat.

A licencek nyilvántartása speciális leltár programmal történik, melynek frissítése a rendszergazda feladata. Ilyen nyilvántart program például a LicencPro, de léteznek freeware programok is. Ezekben a nyilvántartásokban különböző adatokat tartunk nyilván, mint pl.:

  • licencelt program verziója
  • nyelve
  • megnevezése
  • a szoftver jogtulajdonosa
  • azt, hogy teljes vagy frissített verzió
  • minden licenchez hozzárendelünk egy leltári számot is, mellyel egyértelműen azonosítható a későbbiekben, és ez alapján visszakereshető az eredeti dokumentáció (számla, eredeti szerződés, szoftver dokumentáció), melyekkel egyértelműen bizonyítható a szoftver jogtisztasága

Amennyiben a nyilvántartásunkat gondosan vezetjük, és frissítjük, abban az esetben nem lesz gondunk többet BSA-val. Természetesen a nyilvántartásban foglaltaknak meg kell egyeznie a valósággal is. EZ a két alapfeltétele a konzekvens nyilvántartásnak.

Hirdetés

Licence nyilvántartás folyamatos karbantartása egy esetleges ellenőrzéskor rengeteg kellemetlenséget spórolhat meg számunkra. Fontos, hogy a licence nyilvántartásban ne legyenek hibák.

3. Licence nyilvántartásban lehetséges hibák

Szoftvereket a szerzői jog alapján több csoportba oszthatjuk:

  • licencelt programok: A programok többféle licenc-cel is rendelkezhetnek (GPL, végfelhasználói licence, BSD)
  • shareware programok
  • freeware
  • public domain és abondanware programok

Végfelhasználói licenc:

EULA-End User Licence Agreement. A legtöbb program ilyen típusú licenc-cel rendelkezik. Általában a végfelhasználói licence olyan feltételeket foglal magába, mint pl a biztonsági másolatok száma, hogy hány eszközre lehet telepíteni, stb.

GPL licence:

General Public Licence. Ez a licence a szabad felhasználás érdekében köttetik. Annyi megkötést tartalmaz, hogy a belőle származékos műnek is GPL licenc-cel kell rendelkezni. A terméknek a forráskódja módosítható, terjeszthető.

BSD licence:

Berkeley System Distribution. Azt a licence típust a Berkeley nevű egyetem hozta létre, melyben megfogalmazza, hogy az szoftver felhasználásából származó károkért nem vállal felelősséget.

Hirdetés

Shareware programok:

Általában funkció és/vagy időkorláttal ellátott demó változatok. Közös jellemzőjük, hogy a felhasználók számára egyfajta kipróbálási lehetőséget nyújtanak, majd az időkorlát lejárta után felkínálják a lehetőséget, a teljes verzió megvásárlására. A funkció korlátos programokban az egyes funkciók, lehetőségek és eszközök vannak lekorlátozva. Néha még a funkciókorlát mellett időkorlátot is alkalmaznak.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!