Hirdetés

Adatszerkezetek csoportosítása

2 perc olvasás
Adatszerkezetek csoportosítása

Adatszerkezetek csoportosítása. Elemi adatszerkezetek fajtái, tulajdonságai

Az adattípusok megadása a típus értékkészletének, a rajta végzett műveleteknek, az értékel jelölésének és a tárban való ábrázolásának a rögzítését jelenti. Az adattípusaink kétfélék lehetnek: elemiek, amelyeknek felhasználói szempontból nincs belső szerkezetük, valamint összetettek, amelyek elemiekből épülnek fel; ezek az adatszerkezetek.

Hirdetés

Elemi adattípusok

Egész szám

Van olyan nyelv, amely megkülönbözteti az egész számokon végezhető műveleteket a valós számokon végezhetőktől. Az egész számokat legtöbbször 2 byte-on ábrázolják, kettes komplemens kódban. A számítógépes egész számok köre nem zárt az alapműveletekre, azaz lehetséges, hogy két egész szám összege nem számítható ki. Ezt nevezzük túlcsordulásnak.

Valós számok

A számítógépen ábrázolható valós számok igazából nem valósak, hanem 2-es vagy 10-es számrendszerben véges sok számjeggyel leírható racionális számok. A valós számokra kétféle korlátot adhatunk: létezik egy nagyságrendi korlát és egy pontossági korlát. A valós számokra a műveletek sokasága létezik.

Logikai érték

A Pascal ismeri a logikai típust, és rá vonatkozó műveleteket (AND, OR, NOT).

Karakter

Egy ilyen változóban egy tetszőleges karaktert tárolhatunk. A karakterek kódolására legtöbbször az ASCII kódrendszert használják. A karakterekre az összehasonlítás, a kódmegadás, a következő, illetve az előző karakter képzése műveleteket szokták megvalósítani.

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!