Hirdetés

A számítógép részei és a háttérelemek.

4 perc olvasás
A számítógép részei és a háttérelemek.

A számítógép részei és a háttérelemek.

Alapgép

Az alapgéphez sok részegység tartozik, azonban a felhasználó szempontjából a két legfontosabb a mikroprocesszor és a főtár.

Hirdetés

Mikroprocesszor

A mikroprocesszor a mikroszámítógép központi egysége. Az az egység, amely az adatokkal elvégzi a program utasításai által előírt műveleteket.
A mikroprocesszor legfontosabb feladatai:

-a számítógép működésének vezérlése,
-a perifériákkal való kapcsolattartás,
-matematikai műveletek elvégzése,
-a táron belüli adatáramlás lebonyolítása,
-az adatforgalom lebonyolítása a perifériákkal.

Főtár

A főtár az éppen működő programnak és azoknak az adatoknak az átmeneti tárolására szolgál, amelyeket a program használ. A tárolás azért átmeneti, mert ha az adatok egy részére nincs már szükség, helyükre újak kerülhetnek.
A mikroprocesszor a főtárat operatív munkavégzésre használja, onnan veszi és oda teszi ki a feldolgozáshoz szükséges adatokat, ezért a főtárat operatív tárnak is nevezzük. A tár 1 bájt nagyságú egységekre (rekeszekre, regiszterekre) tagozódik. A rekeszekkel kétféle művelet végeztethető: olvasás és írás. Olvasáskor a processzor kiolvassa a tárból az adatot. Ekkor a rekesz tartalma változatlan marad. Íráskor a processzor a benne lévő adatot a tárrekeszekbe tölti. Ekkor a rekesz tartalma megváltozik. A tárban kétféle memória található: a ROM és a RAM. A ROM (Read Only Memory) csak olvasható memória. Ez azt jelenti, hogy a mikroprocesszor a tartalmát felhasználhatja, de nem írhatja felül (nem változtathatja meg). A ROM tartalma a gép kikapcsolása után is megmarad, és bekapcsoláskor ismét rendelkezésre áll. A RAM (Random Acces Memory) véletlen hozzáférésű, írható és olvasható memória.
Ez tulajdonképpen a PC-k felhasználható memóriája. A számítógép kikapcsolásakor a RAM memória tartalma elvész, mivel az adatok tárolása elektromos feszültségszintek felhasználásával történik.

Hirdetés

Mágneslemezegységek

A mágneslemezegységek a program – és adattárolás eszközei. Míg azt operatív tár csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a mágneslemezeken nagy mennyiségű információ hosszabb időre akár évekig is tárolható, és bármikor rendelkezésre áll. Ezért a mágneslemezegységeket háttértáraknak is nevezik. A mágneslemezegységek mágneslemezekből és az azokat meghajtó elektromos ill. mechanikus szerkezetekből állnak. Az információ a lemezen mágneses jelek formájában helyezkedik el. A mágneslemez kör alakú, anyaga műanyag vagy fém, a felületét pedig jól mágnesezhető anyagból készült réteg borítja. A mágnesezettségi szintek érzékelését (leolvasását), és ezek megváltoztatását (írását) az író – olvasó fej végzi. A fej a mágneses felület bármely pontját eléri, mert a lemez forgatható a fej pedig sugárirányban elmozdítható. A lemezegység tartalmaz egy villanymotort, ami a lemezt forgatja, valamint egy elektronikai és mechanikai elemekből álló szabályozó szerkezet, ami az író – olvasó fejet mozgatja, ezenkívül biztosítja a fej és a lemez felülete közötti igen kis távolság folyamatos megtartását. A fejnek közel kell lenni a lemezhez az írási és olvasási műveletek alatt, ugyanakkor nem szabad érintkeznie a felülettel, mert a mágnesréteg, s ezzel együtt a lemezen lévő információ megsérülhet. A lemezegység további elemzései: meghajtó, drive [drájv].
Vannak még hajlékony mágneslemezegységek, pl.: floppy, amely 5,25 inch méretű. Létezik még a fix mágneslemezegység amely a winchester. A winchester mágneslemeze fixen be van építve a meghajtóval, emiatt nem cserélhető.
Figyelem! A winchestereken jelentős mennyiségű információ tárolható. Formattáláskor a lemez korábbi tartalma elvész. Legyünk óvatosak! Kerüljük a winchester „véletlen” formattálását!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!