Hirdetés

Térképészet

5 perc olvasás

A földet gömb alakja révén hűen csak kicsinyített másával, a földgömbbel tudjuk érzékeltetni. Ez azonban mérete és alakja miatt sem alkalmas arra, hogy a mindennapi életben alkalmazzuk. Ezért helyette térképet alkalmazunk.

Hirdetés
Hirdetés

A térkép a valóság síkbeli, kicsinyített mása, amely koordináta rendszerrel és jelkulccsal rendelkezik. A földgömbről a fokhálózat segítségével vetítik sík felülete a felszínt. Erre három féle mód van, a sík- a henger- és a kúpvetület. Alakjából adódóan mindegyik vagy így, vagy úgy, de torzít.

 

1. Térképek készítése

• Ha nagy területeket, országokat akarnak ábrázolni, területtartó (kis méretarányú) térkép a célszerű, ilyenkor szög- és hossztorzulások léphetnek fel. Amennyiben a felszín egy kisebb részének ábrázolása a cél (pl. egy falué), akkor a szögtartó (nagy méretarányú) térkép a célszerű, ilyenkor hossz- és területtorzulások léphetnek fel.

• A kicsinyítés mértékét a méretaránnyal adják meg (pl.: 1: 1000), amely megmutatja, hogy a térképen ábrázoltak mennyivel kisebbek a valóságnál.

Mérések a térképeken:

• A térképen az alapvető mérési segédeszköz a vonalas mérték, amely a térkép méretarányában szerkesztett hosszmérték.

• Két hely távolságát egyszerű kiszámítani: megmérjük a térképen, a méretarány segítségével átszámoljuk, majd a kapott értéket a térképen mérttel összeszorozzuk. Így megkapjuk a két hely km-ben mért távolságát.

Hirdetés

• Egy rész területének kiszámolásához speciális eszközre van szüksége. A térképen milliméterpapírral megrajzoljuk a megmérendő határvonalát, majd ezen megszámoljuk a mm2-eket, majd ezeket a méretarány ismeretében átszámítjuk.

 

2. Magasság- és domborzatábrázolás

• A térképeken a tengerszint feletti magasságot magassági számokkal jelölik, ám több típusa is van.

Az abszolút magasságot a tenger szintjétől mérjük, a relatív magasság két pont abszolút magasságának különbsége.

• A domborzatot többféleképpen lehet ábrázolni, ennek egyik lehetősége a szintvonalas megoldás. A szintvonalas megoldás elv alapján a domborzatot párhuzamos síkokkal elmetszik, majd síkra vetítik. A szintvonalak azonos magasságú pontokat kötnek össze. Közelségük meredekséget, távolságuk lankás oldal jelent.

• A rétegszínezés a legelterjedtebb módja a domborzatábrázolásnak. A magasság emelkedését és a tenger mélyülését a színek sötétülése jelzi. Gyakran domborzatárnyékolás egészíti ki.

 

3. Térképek típusa

• Tartalmuk szerint is csoportosíthatóak: topográfiai térképek (egy-egy terület részletes ábrázolása), földrajzi térképek (nagy területeket ábrázol), tematikus térképek (egy bizonyos témát ábrázol pontos adatokkal), atlaszok (egységes elv alapján összegyűjtött térképek gyűjteménye)

• Továbbá: turistatérkép, autóstérkép, domborútérkép, Hold-bolygó-csillag térkép, történelmi térkép stb.

 

4. Földrajzi fokhálózat

• Fogalma szerint a szélességi és a hosszúsági körök által alkotott koordináta-rendszer.

• Szélességi körök: kiinduló pontjuk az Egyenlítő, mely Északi és Déli félgömbre osztja a Földet ill. az Északi és a Déli Sarktól ugyanolyan távol van. A szélességi körök az Egyenlítővel párhuzamosan haladnak, a sarkokon pontba zsugorodnak (max 90o) több nevezetes szélességi kör is van.

Hirdetés

• Hosszúsági körök: a két sarkot kötik össze. Számozásuk a 0 foknál (Greenwich) kezdődik, s maximum 180 fokig tart. A földgömböt keleti és nyugati félgömbre osztja.

• A fokrendszert térképeken keresőhálózattal és névmutatóval kiegészítik, így még könnyebben megtalálhatjuk az adott helyet.

 

5. Használat és készítése

• A térkép irányának meg kell egyeznie a valódi irányokkal, így a térképet tájolni kell.

• A jelkulcs a térkép fontos része, mivel ez alapján tudjuk értelmezni a különböző jeleket.

• Régen a Föld felszínén pontos méréseket kellett végezni a térképkészítéshez, ma már a műholdak felvételei alapján ez jóval könnyebb.

A térképészet egy ősi tudomány, amelynek mindig is hasznát fogja venni az emberiség, amíg csak él. A történelmet is nagyban befolyásolták a térképek, a tájékozódás, s napjaink létfontosságú eszközei közé tartozik a földrajzi fokhálózat, mely többek között a hadászatban kincset ér. Manapság a világ összes térképe elérhető egyetlen nyomásra, mégpedig a globális helymeghatározó rendszernek hála (GPS).

 Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!