Hirdetés

Mozgások a kőzetburokban

3 perc olvasás

2) A rögök függőleges irányú mozgásai: lásd vetődés a hegységképződések, röghegységek kialakulása c. része.

Hirdetés

 

1.  Alapfogalmak:

Hipocentrum: a kipattanás helye a földkéregben.

Epicentrum: az a pont, ahol a rengéshullám először éri el a felszínt. (Ha a Föld középpontját összekötjük a hipocentrummal és meghosszabbítjuk, itt döfi át a felszínt.)

 Okai:

A földrengéseket a szilárd kéreg elmozdulásai okozzák.

A kipattanás okai a következők lehetnek:

Hirdetés

–  üregek, barlangok beszakadása

– vetődésnél a rögök elmozdulása

– a kéreglemezek vízszintes irányú mozgása

Az első két kialakulási mód esetén a földrengések sekély fészkűek és pusztító erejük viszonylag kicsi.

 

2. A rengések területi elhelyezkedése:

A rengések több mint 90%-a a kéreglemezek vízszintes irányú mozgására vezethető vissza, és a lemezszegélyeken alakul ki. Különösen nagy az aktivitás a Csendes-óceán peremvidékén és a Földközi-tenger medencéjében az ütköző és alábukó lemezszegélyek miatt.

A lemezszegélyeken kialakuló rengéseknek további két csoportja van:

– az óceáni hátságoknál a lemez szétszakadásának zónájában kialakuló rengések. Ezek általában sekélyfészkűek és kis energiájúak. Veszélyességüket a szökőárak kialakulásának lehetősége fokozza, mert a rengés által megmozgatott tengerfenék nagyméretű hullámokat indíthat el, amelyek szárazföldekhez érve és feltorlódva nagy pusztítást okozhatnak.

Hirdetés

– Az ütköző alábukó lemezszegélyeknél a rengések közepes vagy mélyfészkűek és nagy erejűek. A legnagyobb rengések itt keletkeznek: pl. törökországi vagy Kobei (Japán).

 

3. Rengések erejének mérése:

– két skálát dolgoztak ki, az egyik a felszabaduló energiát, a másik a rengés pusztítását veszi figyelembe ( a kettő nem egyenesen arányos, mert nagyobb erejű rengés kisebb pusztítást végez, ha gránit alapon állunk, mintha homokon):

Mercalli-skála:

A pusztítás mértéke alapján felállított 12 fokozatú skála. A legkisebb fokozat még csak műszerekkel érzékelhető, a legnagyobb az emberi létesítmények teljes pusztulását jelenti.

 Richter-skála:

A rengés ereje alapján osztályoz. Elvileg végtelen fokozat van, tehát a skála nyitott. Minden fokozat 10-szer akkora energiát jelent, mint az előtte lévő.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!