Hirdetés

Magyarország turisztikai régiói

10 perc olvasás
Magyarország turisztikai régiói

Ismertesse Magyarország statisztikai-tervezési, illetve turisztikai régióit! Vázolja, hogy melyik megyék tartoznak a felsorolt régiókhoz! Térkép segítségével sorolja fel Magyarország világörökség részeit, illetve Nemzeti Parkjait! Ismertesse egy szabadon választott régió turisztikai jellemzőit!

Hirdetés
 1. Nyugat-Dunántúl
 2. Közép-Dunántúl
 3. Balaton
 4. Dél-Dunántúl
 5. Budapest és a Közép-Dunavidék
 6. Észak-Magyarország
 7. Tisza-tó,
 8. Észak-alföld
 9. Dél-alföld (A megyék az atlaszban benne vannak)

Világörökség:

UNESCO: Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete. A felvett helyszín elismert egyetemes, kulturális, valamint természeti érték. 1972-ben jött létre. Elsőként az USA, majd további 157 ország csatlakozott a Világörökség egyezményhez. Az egyes országok maguk választják ki, mely helyszíneket jelöltetik. A testület évente egyszer ülésezik és dönt. A felvett helyszín kulturális, természeti vagy kultúrtáj.

Kultúrtáj: Olyan tájegység, amelynek természeti és kulturális környezete jelentősen összefügg. Éves állapotjelentést küldenek. Veszélyeztetett Világörökségek listája.

Magyarországon 1985-ben lépett hatályba. Jelenleg 8 világörökség helyszín található.

 1. Budapesten 1987-ben a Margit-, Lánchíd, Erzsébet-, a Szabadság híd. A budai oldalon magába foglalja a Budai várnegyedet, a Gellért-hegyet a Szabadság -szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt. A Pesti oldalon a Parlament, a MTA épülete, a Gresham palota, a pesti Vigadó és a belvárosi Plébánia templom tartozik a Világörökséghez. 2002-ben tovább bővült az Andrássy-úttal, a Hősök terével, a Millenniumi emlékművel, Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, valamint a Földalatti Vasúttal. Kulturális kategória.
 2. Hollókő Ófalu és táji környezete 1987-ben került a listára, mint kulturális kategória. A palóc falu 55 háza került védettség alá. A 17. és 18. századi falu hagyományos településformáját, építészetét sikerült megőrizni.
 3. Aggteleki Karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben került a listára, mint természeti kategória. A karszton 712 barlang ismert, amelyek 2 millió évvel ezelőtt keletkezett. A leghíresebb a Baradla barlangrendszer, eddig feltárt hossza 25km. A terület egyben az Aggteleki Nemzeti Park védelme alatt is áll.
 4. Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete 1996-ban került a listára, mint kulturális kategória. 1000 éves múltra tekint vissza.
 5. Hortobágy védett füves pusztája 1999-ben került a listára, mint kultúrtáj. Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, mely nem az erdők kiirtása révén jött létre. 1973-ban az első Nemzeti Park itt jött létre.
 6. Pécs belvárosában található Ókeresztény Sírkamrák 2000-ben került a listára, mint kulturális kategória.
 7. Fertő tó 2001-ben, mint természeti kategória került a listára.
 8. Tokaj történelmi borvidék

Nemzeti Parkjaink:

Célja: az adott térség geológiai, hidrológiai, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti értékeinek védelme, részben vagy egészében érintetlen táj megóvása, az alapvető folyamatok, a biológiai sokféleség feltételeinek folyamatos biztosítása.

Hirdetés
 1. Hortobágyi→Alapítás éve 1973
 2. Kiskunsági→Alapítás éve 1975
 3. Bükki→Alapítás éve 1976
 4. Aggteleki→Alapítás éve 1985
 5. Fertő-Hanság→Alapítás éve 1991
 6. Duna-Dráva→Alapítás éve 1996
 7. Duna-Ipoly→Alapítás éve 1997
 8. Balaton-felvidéki→Alapítás éve 1997
 9. Kőrös-Maros→Alapítás éve 1997
 10. Őrségi→Alapítás éve 2002

Nemzeti parkok:

Zónásítás:

 • A-zóna: zárt, magterület. Kutatásra.
 • B-zóna: kezelt-zóna, itt már lehet turizmust szervezni, kijelölt helyeken lehet közlekedni. Turisztikai fogadóbázisokat itt nem lehet telepíteni. Az ökoturizmus engedélyezett.
 • Külső zóna: gazdasági tevékenység folyik rajta. Távol tartja a belső, védett területektől. Turisztikai fogadóbázisokat ide lehet telepíteni.

Természetvédelmi Terület:

Természeti ritkaságok védelmére kijelölt, kisebb kiterjedésű terület. Megőrzése tudományos, oktatási és ismeretterjesztési szempontból. Szigorúan védett, zárt terület.

Tájvédelmi Körzet:

Célja a védett területek legjellemzőbb tulajdonságainak megőrzése, a tájkép természetes alkotóelemeinek egyensúlyban tartása. A mező- és erdőgazdálkodás megengedett.

Termálvizeink:

Világon 5. hely.

Oka: geológiai felépítés, a földkéreg 17-20km vastag. 600m mélyről termálvíz jön a felszínre. A zalakarosi víz 45 °C-os.

Magyarországon a turizmus fellendítésében a gyógyturizmusnak kell adni az egyik legnagyobb szerepet.

Hirdetés

Gyógyvizek:

Egyszerű termálvíz, kevés oldott ásványi anyag. Fürdőzésre alkalmas. Dunakanyar, Vác, Leányfalu, Visegrád, Eger, Szeged

 • Szénsavas vizek: Szívbetegeknek fürdő és ivókúra. Sikonda
 • Alkáli-hidrogénkarbonátos vizek: Mozgásszervi megbetegedésekre. Nagyatád, Gyula, Kaposvár, Gúnaras, Bükkszék, Szeged, Mezőkövesd, Csokonyavisonta.
 • Földes-meszes vizek: Balatonfüred, Bük, Miskolctapolca, Parád
 • NACL-os vizek: Hajdúszoboszló, Debrecen, Sóstó, Igal
 • Kénes vizek: Harkány, Hévíz

Gyógyvíz: minden olyan ásványvíz, amelynek orvosi kísérlettel bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvízminősítést Magyarországon gyakran többéves vizsgálatok előzik meg. Pl.: Dunakanyar, Vác, Leányfalu, Visegrád, Eger, Szeged.

Hévíz:

Minden olyan természetvízben előforduló víz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 °C -ot.

Gyógyfürdő:

Olyan fürdőlétesítmény, amely vagy elismert gyógyvízzel működik, vagy ennek hiányában teljes körű gyógyászati lehetőségeket biztosít.

Hirdetés

Gyógybarlang:

Légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas barlangok.

 1. Jósvafői Béke gyógybarlangot 1959 óta használják légzőszervi megbetegedések kezelésére. 1969 óta gyógybarlang. A kezelés általában 3 hétig tart, naponta 3-3órát kell a barlangban tölteni, orvosi felügyelet óta.
 2. Tapolca – gyógybarlang 1982-óta
 3. Budapest II. Szemlőhegyi-barlang. 1991.
 4. Miskolci-Lillafüredi István-barlang. 1992-óta.
 5. Abaliget barlang. 2000 óta.

A Balaton Nyugat- és Közép-Európa legnagyobb tava, turisztikai szempontból igen kedvelt. A Balaton felülete közepes vízállás esetén 595 km². A Balaton hossza 77 km, a szélessége pedig 3-14 km. A part hosszúsága kb. 195 km.
Balaton átlagos mélysége kb. 3 m. Az átlagos vízhőmérséklete a Balatonnak nyáron 19-22 °C, amennyiben azonban 2 hétig forróság van, akkor a Balaton hőmérséklete 26-30 °C-ra is emelkedhet.
A Balaton édes, enyhén alkáli vize kálcium-, magnézium- és hidrokarbonát tartalma miatt akár hígított ásványvíznek (!) is tekinthető. A Balaton homályos, zavaros színe a mészvegyület felbomlására vezethető vissza, de ehhez hozzájárul a vízben lévő organikus anyagok, valamint a viharok alkalmával felkevert iszap is.
A Balaton északi partján a víz gyorsan mélyül, a Balaton déli partján azonban sok helyen akár 800 m-re is be lehet sétálni (Ideális a gyermekek és úszni nem tudók részére.).

A Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb sekély tava, amely hazánk nyugati részén, a Dunántúli-középhegység DK-i lábánál található. Földtörténeti keletkezését tekintve viszonylag “fiatal képződménynek” számít, kora 18-22 ezer évre becsülhető. A tó medencéje tektonikus hatásokra térben és időben szakaszosan, süllyedve alakult ki. Fő vízfolyása a Zala, amelynek vízgyűjtő területe, a teljes vízgyűjtő terület 45%-a. A tó vízfeleslegének levezetése a siófoki zsilip szabályozásával, a Sió-csatornán keresztül történik.

A tó- és környéke hazánk legkiegyensúlyozottabb éghajlatú és időjárású területén fekszik. A napsütéses órák száma évente a 2000 órát is meghaladja. A Bakony közelségének köszönhetően az ország legtisztább levegőjű területe. A víz hőmérséklete a tó sekély mélysége miatt gyorsan követi a levegő.

A Balaton a Dunántúlon fekszik, annak is a közepén. Határai északon a Balaton-felvidék, nyugati és déli irányban a Zalai- és a Somogyi-dombság, míg keleten a Mezőföld.

Hirdetés

A Balaton mérsékelten meleg, mérsékelten száraz éghajlata gazdag és értékes növény- és állatvilág kialakulását tette lehetővé. Gyakoriak a hínárok, főleg a part menti vízben, szintén a partok közelében található sok nádas. A nádasoknak emellett jelentős feladatuk is van: védenek a hullámzás ellen, a part felé jó bioszűrők, a halak bölcsője, s több védett növény is (pl. orchideafajok) él a nádasok területén.

A Balaton állatvilága rendkívül gazdag. A tóban és környékén több mint 1400 különböző állatfaj él.

A Balaton közlekedése jónak mondható. A tó egyszerűen és gyorsan megközelíthető Budapestről, akár autópályán kocsival, akár vasúton keresztül. A helyi közlekedést helyi utak, kerékpárutak és természetesen a balatoni hajózás segíti. Kompjárat Szántód és Tihany között.

Védett értékei: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Tihanyi Tájvédelmi Körzet

Kiemelt turisztikai terület. Megtalálható itt az üdülő-, konferencia-, gyógyturizmus. Szezonalitás jellemzi.

Hirdetés

Legfontosabb települései: Siófok, Keszthely, Tihany, Balatonfüred

További kidolgozott földrajz tételeket itt találsz.Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!