Hirdetés

Magyarország turisztikai régiói

10 perc olvasás
Magyarország turisztikai régiói

Ismertesse Magyarország statisztikai-tervezési, illetve turisztikai régióit! Vázolja, hogy melyik megyék tartoznak a felsorolt régiókhoz! Térkép segítségével sorolja fel Magyarország világörökség részeit, illetve Nemzeti Parkjait! Ismertesse egy szabadon választott régió turisztikai jellemzőit!

Hirdetés
 1. Nyugat-Dunántúl
 2. Közép-Dunántúl
 3. Balaton
 4. Dél-Dunántúl
 5. Budapest és a Közép-Dunavidék
 6. Észak-Magyarország
 7. Tisza-tó,
 8. Észak-alföld
 9. Dél-alföld (A megyék az atlaszban benne vannak)

Világörökség:

UNESCO: Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete. A felvett helyszín elismert egyetemes, kulturális, valamint természeti érték. 1972-ben jött létre. Elsőként az USA, majd további 157 ország csatlakozott a Világörökség egyezményhez. Az egyes országok maguk választják ki, mely helyszíneket jelöltetik. A testület évente egyszer ülésezik és dönt. A felvett helyszín kulturális, természeti vagy kultúrtáj.

Kultúrtáj: Olyan tájegység, amelynek természeti és kulturális környezete jelentősen összefügg. Éves állapotjelentést küldenek. Veszélyeztetett Világörökségek listája.

Magyarországon 1985-ben lépett hatályba. Jelenleg 8 világörökség helyszín található.

 1. Budapesten 1987-ben a Margit-, Lánchíd, Erzsébet-, a Szabadság híd. A budai oldalon magába foglalja a Budai várnegyedet, a Gellért-hegyet a Szabadság -szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt. A Pesti oldalon a Parlament, a MTA épülete, a Gresham palota, a pesti Vigadó és a belvárosi Plébánia templom tartozik a Világörökséghez. 2002-ben tovább bővült az Andrássy-úttal, a Hősök terével, a Millenniumi emlékművel, Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, valamint a Földalatti Vasúttal. Kulturális kategória.
 2. Hollókő Ófalu és táji környezete 1987-ben került a listára, mint kulturális kategória. A palóc falu 55 háza került védettség alá. A 17. és 18. századi falu hagyományos településformáját, építészetét sikerült megőrizni.
 3. Aggteleki Karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben került a listára, mint természeti kategória. A karszton 712 barlang ismert, amelyek 2 millió évvel ezelőtt keletkezett. A leghíresebb a Baradla barlangrendszer, eddig feltárt hossza 25km. A terület egyben az Aggteleki Nemzeti Park védelme alatt is áll.
 4. Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete 1996-ban került a listára, mint kulturális kategória. 1000 éves múltra tekint vissza.
 5. Hortobágy védett füves pusztája 1999-ben került a listára, mint kultúrtáj. Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, mely nem az erdők kiirtása révén jött létre. 1973-ban az első Nemzeti Park itt jött létre.
 6. Pécs belvárosában található Ókeresztény Sírkamrák 2000-ben került a listára, mint kulturális kategória.
 7. Fertő tó 2001-ben, mint természeti kategória került a listára.
 8. Tokaj történelmi borvidék

Nemzeti Parkjaink:

Célja: az adott térség geológiai, hidrológiai, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti értékeinek védelme, részben vagy egészében érintetlen táj megóvása, az alapvető folyamatok, a biológiai sokféleség feltételeinek folyamatos biztosítása.

Hirdetés
 1. Hortobágyi→Alapítás éve 1973
 2. Kiskunsági→Alapítás éve 1975
 3. Bükki→Alapítás éve 1976
 4. Aggteleki→Alapítás éve 1985
 5. Fertő-Hanság→Alapítás éve 1991
 6. Duna-Dráva→Alapítás éve 1996
 7. Duna-Ipoly→Alapítás éve 1997
 8. Balaton-felvidéki→Alapítás éve 1997
 9. Kőrös-Maros→Alapítás éve 1997
 10. Őrségi→Alapítás éve 2002

Nemzeti parkok:

Zónásítás:

 • A-zóna: zárt, magterület. Kutatásra.
 • B-zóna: kezelt-zóna, itt már lehet turizmust szervezni, kijelölt helyeken lehet közlekedni. Turisztikai fogadóbázisokat itt nem lehet telepíteni. Az ökoturizmus engedélyezett.
 • Külső zóna: gazdasági tevékenység folyik rajta. Távol tartja a belső, védett területektől. Turisztikai fogadóbázisokat ide lehet telepíteni.

Természetvédelmi Terület:

Természeti ritkaságok védelmére kijelölt, kisebb kiterjedésű terület. Megőrzése tudományos, oktatási és ismeretterjesztési szempontból. Szigorúan védett, zárt terület.

Tájvédelmi Körzet:

Célja a védett területek legjellemzőbb tulajdonságainak megőrzése, a tájkép természetes alkotóelemeinek egyensúlyban tartása. A mező- és erdőgazdálkodás megengedett.

Termálvizeink:

Világon 5. hely.

Oka: geológiai felépítés, a földkéreg 17-20km vastag. 600m mélyről termálvíz jön a felszínre. A zalakarosi víz 45 °C-os.

Magyarországon a turizmus fellendítésében a gyógyturizmusnak kell adni az egyik legnagyobb szerepet.

Hirdetés

Lapozz a további részletekért

1 2