Hirdetés

Foglalkoztatási szektorok

2 perc olvasás
Foglalkoztatási szektorok

Primer szektor:

Primer szektornak tekinthető a mezőgazdaság, ami magába foglalja az állattenyésztést, növénytermesztést, halászatot, illetve a vadászatot. A mezőgazdaság a legősibb foglalkoztatási típus. A társadalom fejlődése során átvándoroltak a következő szektorokba.

Hirdetés


Hirdetés

Szekunder szektor:

A társadalmi fejlődésnek köszönhetően a mezőgazdaság után megjelent egy másik fontos szektor, az ipar. Az emberek többsége iparral foglalkozik.

Tercier szektor:

A harmadik nagy szektor a gazdaságban a  tercier szektor, amely a szolgáltatás szektora, melynek célja a gazdasági, társadalmi igények kielégítése. Eszerint megkülönböztetünk gazdasági szolgáltatásokat és társadalmi szolgáltatásokat.

  • Gazdasági szolgáltatás: közlekedés, távközlés, vonalas szerkezetűek: (víz, villany, gáz, szennyvíz), hulladékgyűjtés, pontszerű: (kereskedelem, pénzügyi szolg., turizmus.=> profittermelő szolgáltatás
  • Társadalmi szolgáltatás: oktatás, egészségügy, közigazgatás, rendőrség, hadsereg, állami apparátus/adminisztráció, igazsságszolg.=>adóból finanszírozzák

Kvater szektor:

A negyedik, vagyis kvater szektor képlettel leírható: K+F+I, vagyis Kutatás-Fejlesztés-Innováció.

Hirdetés

Minél fejlettebb egy ország, annál kevesebben dolgoznak az első 3 szektorban. Fejlődésük során minden szektoron végighaladnak az országok. A fejlődő országok főként az első szektorban (a másodikban kevésbé), míg a fejlett országok az utolsó kettőben találhatóak meg.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!