Hirdetés

Skalár, és vektor mennyiségek, SI előtétszavak, a mértékegységek átváltásai

3 perc olvasás
Skalár, és vektor mennyiségek, SI előtétszavak, a mértékegységek átváltásai

A fizikai mennyiségek közül kétfajtát ismertünk meg, vannak a:

  • Vektormennyiségek
  • Skalármennyiségek

Vektormennyiség például a két pont ( A, és B) között húzott egyenes szakasz,amelyen nyílheggyel jelöljük, hogy a mozgás merre irányul, így egy olyan mennyiség fogalmához jutunk, mely nemcsak nagyságot, hanem irányt is kifejez. (a mozgásvektor csak egyike a fizikában használatos vektormennyiségeknek).

Hirdetés

A vektormennyiségeket kövér betűkkel különböztetjük meg a skalár mennyiségektől, Pl. az elmozdulásvektorra r jellel hivatkozunk. Ha csak a vektormennyiség nagyságára vagyunk kíváncsiak, akkor ‌‌‌r‌ vagy r jellet alkalmazzuk.

Skalármennyiségnek nincs meghatározott iránya, csak előjele. Pl: idő, hőmérséklet, energia.

A vektorok átváltásához a nagyságukhoz arányos hosszúságú nyilakat használunk, ami a térképészeti ábrázolási módokhoz hasonló.

Hirdetés

Pl az 1:1000 lépték a vektorábrázoláson azt jelenti, hogy a felrajzolt 1mm-es vektor a valóságban 1000mm-nek, azaz 1m –nek felel meg.

Az SI rendszer:

Az SI mértékegység rendszert (Systéme International d’ Unités) a világ nemzetközi mérésügyi szervezete –az Általános Súly- és Mértékügyi Értekezlezlet 1960-ban tartott ülésén fogadták el, amit Magyarország 1976-ban vezette be. Az SI hét, célszerűen választott alapegységre épül, melyek a következők:   Hosszúság (l) egysége:méter Jele:m Tömeg (m) egysége:kilogramm Jele:kg Idő (t) egysége:másodperc Jele:s Elektromos áramerősség (I) egysége:amper Jele:A Hőmérséklet (T) egysége:kelvin Jele:K Anyagmennyiség (Iv) egysége:mól Jele:mol Fényerősség (n) egysége:kandela Jele:cd Az SI kiegészítő mennyiségei: Síkszög (a,b,c…) egysége:radián Jele:rad Térszög (W,V,U,..) egysége: szteradián Jele:sr   Az SI tartalmazza a származtatott mértékegységeket is, melyek az alap mértékegységekből származtathatók. Pl: a sebesség, energia, elktromos feszültség Fontos része az SI –nek, hogy az egységek a 10 hatványaival leírt többszöröseit, vagy törtjeit egységes jelöljük.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!