Hirdetés

A kereslet

5 perc olvasás

Csak saját használatra! A jegyzet tulajdonosa csak az erettsegi.com számára bocsátotta rendelkezésre!

Hirdetés

A kereslet

 1. A kereslet, mint piaci jelenség

A kereslet fogalma és meghatározó tényezői

A kereslet az a jószágmennyiség, amelyet a vevők megvásárolni hajlandók és képesek, azaz a kereslet nem más, mint a vevők egyértelműen kinyilvánított szándéka a vásárlásra.

A keresletet legpontosabban termékmennyiségben határozhatjuk meg. Például kg-ban, db-ban, párban vagy literben. Azonban csak akkor tudjuk természetes mértékegységekben kifejezni, ha csak egyetlen termék keresletét akarjuk meghatározni. Több termék együttes keresletét nem mennyiségben, hanem pénzben kell kifejezni.

A kereslet mérésének további fontos eleme, hogy mindig egy meghatározott időtartamra célszerű megállapítani. A mennyiségek értékelése eltérő a különböző időtartamok alatt. Vevőkörnek a kereslete is meghatározó, hogy egy városnak, országrésznek vagy egy egész országnak van ekkora kereslete.

Hirdetés

A keresletet összesíthetjük:

 • Egyenként
 • Termékenként
 • Termék-csoportonként

és mindezt elvégezhetjük különböző időtartamokra is.

Fizetőképes szükséglet és kereslet

A kereslet alatt mindig fizetőképes keresletet értünk, hiszen egy terméket nagyon sokan szeretnének megvásárolni, de nem mindenkinek van rá elegendő pénze. Az első dolog ami a kereslet nagyságát meghatározza az, hogy a leendő vevők mint hajlandóak megvenni., tehát a kereslet elsősorban a szükségletektől függ. Ha a szükségletek adottak felmerül a következő kérdés: Mennyi lesz a fizetőképes kereslet?

A jövedelmek nagyságát befolyásolja a fizetőképes kereslet. A fizetőképes keresletet a jövedelem és az ár nagysága együtt határozza meg.

A keresleti függvény fogalma, grafikus ábrázolása és jellemzése

A keresleti függvény a kereslet nagysága és valamennyi meghatározó tényezője közötti matematikai összefüggést mutatja, tehát a keresleti függvény megmutatja, hogy különböző árak mellett a vevők mennyit hajlandóak vásárolni.

Hirdetés

Grafikon

A vízszintes tengelyen ábrázoljuk a keresett mennyiséget darabban. A függőlegesen az egységárakat kell feltüntetni. Az összetartozó értékeket bejelöljük, majd a kapott pontokat egy vonallal összekötjük A pontokat összekötő vonal a keresleti függvény. Minden árhoz tartozik egy keresett mennyiség, vagyis a terméknek azon mennyisége, amelyet adott árnál vásárolnak. És van minden termékmennyiségnek egy keresleti ára, az az ár, amely mellett a vevők hajlandóak az adott mennyiséget megvásárolni.

A kereslet jellemzésénél az alábbi jeleket alkalmazzuk:

 • Q (quantum) valamilyen termékmennyiség jele
 • P (price) egységár jele
 • D (demand) kereslet jele
 • I (income) jövedelem
 • E egyéb tényezők

A keresleti függvényt matematikai formában a következőképpen írhatjuk fel:

D = f (P,I,E)

Tehát: a kereslet nagysága (D, ez a függvényérték) függ a zárójelben található tényezők mindegyikétől.

Hirdetés

A kereslet törvénye

A kereslet törvénye az árakat és az olyan javakat és szolgáltatások közötti kapcsolatot írja le, melyeket egy adott áron megvennének. Azt is kimondja, hogy minél olcsóbb egy árú, annál többet vesznek belőle. Ha az árak nőnek, akkor a kereslet csökken, ha az árak csökkennek, akkor a kereslet nő. A keresletet tehát nem lehet meghatározni, ha nem ismerjük az árakat.

Ezért  a kereslet mindig egy árat és a hozzátartozó termék-mennyiséget jelenti.

A kereslet változó és a keresett mennyiség változásának értelmezése

(a függvény elmozdulása ill. elmozdulás a függvény mentén)

A kereslet különböző tényezők hatására megváltoztatjuk. Például, ha a vevők ízlése megváltozik,  és a régen vásárolt termék helyett valami mást vásárolnak, akkor hiába egyezik meg a két termék ára. Az előbbiből mégis kevesebbet fognak vásárolni. Így a keresleti függvény minden pontja eltolódik. A keresleti görbék (függvények) azért tolódnak el, mert eltolódnak a kereslet nem árjellegű meghatározó tényezői. A keresleti görbét adott időpontra értelmezzük, tehát más időpontban a görbe más lehet.

Hirdetés

Eltolódásának okai a következők lehetnek:

 • Változások a vevők elkölthető jövedelmében
 • Változások más jószágok árában
 • Változás az ízlésben és divatban
 • Hirdetés és reklám hatása
 • A hitelbe történő vásárlás lehetősége
 • Változások a népesség számában

grafikon1

D-vel jelöljük az eredeti keresleti függvényt, D’-vel pedig az új keresleti függvényt. Jól  látszik, hogy a fogyasztók pl.: ízlésének változásával a keresletünk csökkent. Azonos árak mellett most már kevesebb mennyiséget hajlandóak megvásárolni (függvény melletti elmozdulás). A keresleti függvény lefelé tolódott.

Címkék: kereslet


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!