Hirdetés

Az ember egyedfejlődése

4 perc olvasás
Az ember egyedfejlődése

Az egyedfejlődés embrionális szakasza az érett petesejt megtermékenyülésével kezdődik, ezt egyetlen hímivarsejt végzi el. Az így keletkezett zigóta barázdálódása már a petevezetékben megindul. A szedercsíra állapot a 3. napon alakul ki, a méhbe érkezés az 5. napon történik,  de ekkor már hólyagcsíra van. A beágyazódás az első hét végén kezdődik és a második hét végéig tart. A beágyazódás közben megindul az embrió kialakulása. A második hónaptól erőteljes fejlődés. A 12. héttől magzatnak hívjuk. A harmadik hónapban kialakulnak a végtagok. A 4. hónapban már megállapítható a gyermek neme. Az  5. hónapban az anya először érzi a mozgását,körülbelül ekkora tölti ki a magzat a méh üregét. A szülés 9 hónapos terhesség után (az utolsó menstruációs vérzés első napjától számított 40. hét) indul be.

Hirdetés

Az ember terhessége kb. 280 napig, azaz 10 holdhónapig tart. A kismama ezáltal átlagosan 8-12 kg-ot hízik. A has a terhesség második harmadában kezd nőni és a terhesség felétől az anya már a magzat mozgását is érzi. A terhes méh egyre jobban eltolja a beleket és az utolsó időszakban a rekeszizmokig nő (nehezedik a légzés, szív helyzetváltozása, nőhet a vérnyomás). A terhesség első jelei a menstruáció elmaradása, rosszullét, érzékszervek erősödése (szaglás, ízlelés). Fontos, hogy a terhesség alatt a kismama felelősség teljes életmódot éljen, hiszen magzatáért is felel. Tilos ilyenkor cigarettázni, alkoholt vagy egyéb kábítószereket fogyasztani, mert a magzatra sokkal súlyosabban hat. Fontos a rendszeres nőgyógyászati és egyéb vizsgálatokon való rendszeres megjelenés (a betegségek kiszűrése végett is) és a helyes táplálkozás.

A terhesség befejeződése a szülés. Hormonális hatásra indul meg. Első jele a burok megrepesése és a magzatvíz elfolyása.

Császármetszésre akkor kerülhet sor, ha a szülés folyamán valamilyen komplikáció lép fel. Ilyenkor a kismamát elaltatják, és az orvos a hasfalat és a méh falát felvágva emeli ki a magzatot.

A szülés után vagy egy-két nappal később megindul a tejelválasztás. (gyermekágy időszak). Elsőként ürülő tej az előtej (speciális összetételű). Az emlőbimbó ingerlése reflexesen kiváltja a tej ürülését. A szoptatás egy agyban termelő hormon, az oxitocin felszabadulását is segíti: a tejmirigy és a méh simaizmát húzza össze.

Hirdetés

 A gyermek születése utáni egyedfejlődés  – a posztembrionális fejlődés – több szakaszon keresztül érkezik el a felnőttkorig. 10 napos korig tart az újszülöttkor. Egy éves koráig tart a csecsemőkor, melyet a korai gyermekkor követ, mely 3 éves korig tart. A kisgyermekkor 6-7 éves korig tart. A kölyökkor 12 éves korára fejeződik be. A serdülőkor 12-16 éves kor között van. Az ifjúkor kb. a 20. életkorig tart. A felnőttek korosztályát is különböző korokba lehet osztani. Körülbelül 35 éves korig tart az érett kor 1. szakasza (legtermékenyebb szakasz). A második szakasz körülbelül 60 éves korig tart (nők klimaxa). 60-74 éves kor között van az időskor, melyet a 90 éves korig tartó aggkor követ. 90 év felett van a hosszú élet kora, matuzsálemi kor.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!