Hirdetés

A rovarok osztályának főbb rendjei. Testfelépítésük, életfolyamataik jellemzői.

A rovarok osztályába sorolt fajokon három testtájat különböztetünk meg: fej, tor, potroh. A fejen találhatók a szemek, az érzékelő csápok és a szájszervek. A tor függelékei a járólábak és a szárnyak. Minden rovarra jellemző tulajdonság, hogy három pár járólábbal rendelkezik. A rovarok többségének két pár szárnya van. Ezek nem valódi végtagok, mert nincs saját izma, hanem a tor izma mozgatja. Egyes rovarok első pár szárnya kemény fedeles, míg a második pár hártyás. Vannak két pár hártyás szárnnyal rendelkezők is. Más rovaroknak csak egy pár szárnyuk van, vagy elcsökevényesedett mindkét pár, és ezért szárnyatlanok. A potroh szelvényeit rugalmas hártyák kötik össze, ezért tágulékony. Oldalán találhatók a légcsövek nyílásai.

Hirdetés

A szájszervek módosult végtagok és igen változatosak: rágó, szúró- szívó, pödörnyelv. Szemük összetett szem. Légzésük tracheával (légcső) történik, ami a kültakaró betüremkedései és a sejtekig szállítja a levegőt. A rovarok lehetnek növényevők, (hangya, sáska) dögevők, (légy) élősködők (szúnyog).

 

A rovarok az élővilág egyik legfajdúsabb csoportja. Néhány fontosabb, ismertebb rendjük:

Szitakötők rendje: Ezek a legősibbek. Rágószájszervvel rendelkeznek. Átalakulással szaporodnak: pete, lárva, (olyan, mint a szülő, csak kicsi és fejletlen a szárnya) többszöri vedlés, kifejlett rovar. Például: kisasszony szitakötő.

Egyenesszárnyúak rendje: Rágószájszervük van. Izmos ugrólábbal rendelkeznek. Hangadó szervük a lábon található, a hallószev pedig a tor és a potroh találkozásánál. Például: szöcske, tücsök, sáska.

Poloskák rendje: Élősködők. Például: bogyómászó poloska.

Bogarak rendje: Kitines fedőszárnyuk van, ide tartozik például a szarvasbogár, a hétpettyes katicabogár.

Hártyásszárnyúak rendje: Darazsak, hangyák, méhek tartoznak ide.

anthocharis

Lepkék rendje: általában pödörnyelvvel szívogatják virágok nektárját, nappali és éjjeli életmódúakat is találunk köztük.

Kétszárnyúak rendje: legyek, szúnyogok tartoznak ide.

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!