Hirdetés

A nyitvatermők törzsének főbb jellemzői

A magvas növények kialakulása segítette hozzá a növényeket a kiszáradás elleni védelemhez. A magvas növényeket két nagy törzsbe soroljuk. Az ősibb a nyitvatermők törzse. Nevét onnan kapta, hogy a termőlevelek nem zárják körbe a magvakat, azok fedetlenül alakulnak ki a magkezdeményből. Őseik az őspáfrányok voltak.fenyőfa

Hirdetés

Testfelépítésük: itt két nagy csoportot különböztetünk meg: vegetatív és generatív szervek.

Vegetatív szervek: gyökér fejletlen, nincsenek hajszálgyökerek, ezért gombákkal él szimbiózisban. Szár: mindig fás, gyantát termel. Levél: tűlevél, vagy pikkelyszerű levél. A tűlevél gyantát tartalmaz, jól bírja a hideget, örökzöld.

Generatív szervek: ezek a fajfenntartó szervek. A termős virágzata a toboz (elfásult virág). A porzós virágzata olyan, mint a barka virágzat.

Szaporodása:
a heterospórás nemzedékváltakozás jellemző rá. Szaporodásában elszakad a víztől. A szaporító sejtek védelme fokozódik: a spórát burok vesz körül, ezt a termőlevél védi és ez az egész a növényen van.

Magkezdemény: A burokkal körülvett makrospóra.

Mag:
A magkezdemény megtermékenyítés után maggá fejlődik.

A mikro- és a makrospóra az ivaros nemzedék. A termő és a porzó az ivartalan nemzedék. A megtermékenyítést a szél végzi el.

Páfrányfenyők osztálya: a páfrányfenyő lombhullató növény. A magkezdemény – miután a megporzás megtörtént – sokszor a megtermékenyítés előtt a földre hullik. Itt fejlődik ki a csíra. Fenyők osztálya:

Fenyőfélék családja: lucfenyő 1-1,5 cm hosszú levelek, erdei fenyő: 4-5 cm-es villaalakú levél, kérge vörös, erdeifenyő 10-12 cm-es villáslevél, kérge szürke, levegőszennyezésre érzékeny, vörösfenyő: lombhullató, szárazságtűrő.

Ciprusfélék családja: tuja: pikkelyszerű levél. Boróka: pici tűlevél. Cédrusfélék családja: a Földközi-tenger vidékén élnek. A ma élő példányok idősebbjei több mint 3000 évesek. Az ókorban hajóépítésre használták. Egyiptomban a múmiakoporsókat is ebből készítették, ide tartozik például a libanoni cédrus.

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!