Hirdetés

Vizsgarészek, pontozás, segédeszközök: itt van minden, amit a 2024-es idegen nyelvi érettségikről tudnotok kell

6 perc olvasás
Vizsgarészek, pontozás, segédeszközök: itt van minden, amit a 2024-es idegen nyelvi érettségikről tudnotok kell

Május 6-án elstartolnak az idei írásbeli érettségik. Mutatjuk, mire számíthattok az idegen nyelvi vizsgákon.

Hirdetés

Miből áll az írásbeli?

Mindegy, milyen nyelvet választottatok, az élő idegen nyelvi érettségik mindegyikből ugyanúgy épülnek fel közép- és emelt szinten egyaránt.

Az írásbeli összesen négy részből áll. Ezek az

  • olvasott szöveg értése,
  • nyelvhelyesség,
  • hallott szöveg értése
  • és az íráskészség, vagyis levélírás.

A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget fogtok kapni, amiket el kell olvasnotok, után pedig feladatokkal mérik, mennyire sikerült alaposan értelmeznetek őket. A kapott szövegek lehetnek egyébként újságcikkek, használati utasítások, menetrendek, hirdetések, levelek és ismeretterjesztő vagy modern szépirodalmi szövegek is, a hozzájuk tartozó feladat pedig lehet feleletválasztás, igaz-hamis, összepárosítás, csoportosítás, kiegészítés, rövid választ igénylő kérdések vagy kiemelt részek helyének azonosítása.

Hirdetés

Ezt követi a vizsga második része, vagyis a nyelvtani feladatok megoldása. Ez a vizsgarész is jellemzően 3-4 feladatból áll, melynek során azt mérik fel, hogy megvan-e a szinthez megkövetelt szókincsetek, ismeritek-e a szükséges nyelvtanokat, nyelvtani szerkezeteket, illetve egyes szavak, kifejezések ragozásait, azok kommunikációs használatát.

A feladatok között lehet olyan, hogy négy lehetőség közül kell kiválasztanotok a szövegkönyezetbe illő kifejezést. Lehet továbbá hiányos szövegek kiegészítése önállóan vagy megadott szókészletből, kiemelt mondatrészek helyének azonosítása, megadott szavak (vagy ragozott-képzett változatuk) beillesztése a szövegbe, illetve szöveg átalakítása megadott szempontok alapján.

A nyelvtant a hallott szöveg értése követi általában 2-3 hétköznapi nyelvezetű, érdekes, normális tempójú hanganyaggal, ami általában anyanyelvi beszélők párbeszéde vagy egy történet elmondása. Ezek játszódhatnak pályaudvarokon, áruházakban vagy rádióban, de lehetnek üzenetrögzítőn elhangzó üzenetek is, esetleg rádiós, tévés hírek, interjúk is némi háttérzajjal, az együttes terjedelmük pedig nagyjából 6-9 perc.

A szövegeket általában kétszer lehet meghallgatni; elsőként egyben, majd a második hallgatás során néhány másodperces szünetekkel.

A hozzájuk tartozó feladatok általában feleletválasztós vagy igaz-hamis feladatok, de lehet olyan is, amiben rövid választ kell adni a feltett kérdésekre, esetleg időrendi sorrendbe tenni az elhangzott információkat. Ezek megoldására nem kaptok külön időt, a szöveg hallgatásával párhuzamosan kell megoldanotok őket.

Hirdetés

Ha mindezekkel kész vagytok, jöhet az íráskészség, amiben általában két szöveget; egy rövidebb és egy hosszabb levelet kell írnotok a megadott témában és a megadott szempontok érintésével.

A szövegalkotás egyébként lehet

  • rövid, személyes jellegű közlés (pl. üzenet, naplóbejegyzés, blogbejegyzés), internetes hozzászólás,
  • e-mail,
  • meghívó,
  • magánjellegű vagy intézménynek szóló levél.

Mennyi idő alatt kell megoldani?

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségik középszinten 180, emelten 240 percesek.

Középszinten az olvasott szöveg értésére 60, a nyelvhelyességre 30, a hallott szöveg értésére 30, az íráskészségre pedig ismét 60 percet kaptok. A feladatlapokat vizsgarészenként beszedik, így azokat mindenképp a megadott időkorláton belül kell megoldanotok.

Emelten az olvasott szöveg értésére 70, a nyelvhelyességre 50, a hallott szöveg értésére 30, az íráskészségre pedig 90 perc jár. A feladatlapokat a felügyelő tanárok ebben az esetben is vizsgarészenként beszedik.

Hirdetés

Hány pontot lehet szerezni?

Összesen (a szóbelit és az írásbelit is beleértve) közép- és emelt szinten is 150 pontot lehet szerezni az idegen nyelvi érettségin.

Az írásbelivel középszinten maximum 117 pontot lehet szerezni;

  • 33-at az olvasott szöveg értésével,
  • 18-at a nyelvhelyességgel,
  • 33-t a hallott szöveg értésével és
  • 33-at az íráskészséggel.

A szóbeli pedig szintén 33 ponot fog érni.

Emelt szinten pedig minden vizsgarész maximum 30 pontot ér.

Hirdetés

Milyen segédeszközöket lehet használni?

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgákon közép- és emelt szinten egyaránt nyomtatott szótár használható, de csak és kizárólag az írásbeli vizsga IV. részéhez, vagyis az íráskészséghez. A szótárakat a diákok maguknak biztosítják. Ez lehet egy- vagy kétnyelvű is.

Mi a helyzet a szóbelivel?

Az emelt szintű szóbeli vizsgák idén június 5-12. között, a középszintűek pedig június 17. és július 3. között lesznek megtartva.

Mindkét szinten tételeket kell majd húzni, de ezek kidolgozására nem lesz külön idő megadva. Középszinten a tételeket az iskolátok, emelt szinten az Oktatási Hivatal határozta meg.

A szóbeli első részében a vizsgáztató tanárral kell majd beszélgetnetek egy adott témában Ezt követi majd az önálló kifejtés (szintén egy húzott témáról), a kapott képek alapján, végül pedig egy szituációs, szerepjátékos feladat a kapott témakörben, szintén az egyik vizsgáztató pedagógussal.

A szóbeli vizsga középszinten 15, emelt szinten 20 perces.

Hirdetés

A vizsgakövetelményeket ide kattintva éritek el.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!