Hirdetés

Több felvételizőnek is elszámolták a pontjait: az egyetem nem tud segíteni, az Oktatási Hivatal nem válaszol

7 perc olvasás
Több felvételizőnek is elszámolták a pontjait: az egyetem nem tud segíteni, az Oktatási Hivatal nem válaszol

„Nem a legjobb emelt szintű érettségijeimet veszik figyelembe a pontszámításnál” – az Eduline-hoz az elmúlt napokban számos ilyen, és ehhez hasonló jelzés érkezett az idei megújult felvételi kapcsán. Mindegyik esetben a diákok felvették a kapcsolatot az érintett egyetemmel és az Oktatási Hivatallal is, de érdemi választ, segítséget nem kaptak, így a ponthatárok közeledtével egyre jobban aggódnak, hogy megkapják-e jogosan azokat a pontokat, amiért keményen megdolgoztak.

Hirdetés

Nagyobb szabadságot kapnak az egyetemek

A bonyodalmat az okozza, hogy 2024-től változik a felvételi pontszámítás, amelynek értelmében az egyetemek, főiskolák nagyobb szabadságot kapnak. Meghatározhatják, hogy

  • a középiskolai eredményeknél milyen tárgyakat fogadnak el, (Néhány hete ezzel is volt probléma, hiszen például a Semmelweis Egyetemen egy technikai probléma miatt nem fogadták el a biológia-egészségtan tárgyat, de ezt később orvosolták.)
  • kérnek-e a felvételin emelt szintű érettségit, ha igen, akkor milyen tárgyakból.
  • mit ismernek el ötödik érettségi tárgyként,
  • előírnak-e minimumponthatárt
  • és mire adnak intézményi pontokat.

Ezek a tényezők felsőoktatási intézményenként eltérnek, de még egyetemen belül az egyes karok, sőt szakok között is óriási eltérések lehetnek. Így ezek után nem meglepő, hogy egy felvételizőnek, aki mondjuk három különböző egyetemen ugyanazt a képzést jelölte meg, három különböző pontja van.  A helyzetet bonyolítja, hogy a dokumentumok pótlási ideje július 10-én, a sorrendmódosításé pedig július 16-án járt le, ráadásul az intézményi pontokat nem az Oktatási Hivatal, hanem mindig az adott egyetem rögzíti. Az OH tájékoztatása szerint ők is és az egyetemek munkatársai is folyamatosan dolgoznak, hogy a július 24-i ponthatárhúzásig végül minden pont a helyére kerüljön.

Intézményi pontok számítása 2024
  • Budapesti Corvinus Egyetem
  • Budapesti Gazdasági Egyetem
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Debreceni Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Károli Gáspár Református Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Óbudai Egyetem
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Semmelweis Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Széchenyi István Egyetem

Rosszul számolják az érettségi pontokat

Mégis úgy tűnik, hogy az új rendszer meglehetősen döcögősen debütál. Az Eduline-hoz az elmúlt napokban több megkeresés is érkezett. Az egyik egy olyan felvételiző volt, aki angol és magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakot jelölt meg többek közt a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, BME-n illetve az ELTE-n.

Hirdetés

Az összes felsőoktatási intézmény esetén  egy kivétellel jól számolt a rendszer, hiszen az érettségi pontjait a három emelt szintű érettségije (angol, történelem, digitális kultúra) közül, a kettő legjobb (angol, történelem) alapján kalkulált az algoritmus, míg az ELTE esetében a legjobbat és a legrosszabbat, vagyis az angolt és a digitális kultúrát vették figyelembe. Ez ellentmond annak az alapelvnek, alapszabálynak, hogy a felvételiző számára mindig a számára legkedvezőbb eredményt veszik figyelembe.

Mivel közel 30 pontról van szó, a diák és a szülei ezután felvették a kapcsolatot a ELTE-vel, ahol megerősítették nekik, hogy valóban hiba történt, hiszen a náluk megjelölt szakoknál a rendszer nem legjobb eredmények alapján számolja ki a pontokat, de tenni semmi sem tudnak, mert az érettségi pontokat központilag az Oktatási Hivatalnál rögzítik, így vegyék fel a Felvivel a kapcsolatot.

Ezután a felvételiző és a családja elmentek a Felvi ügyfélszolgálatára, ahol azt javasolták nekik, mivel személyesen csak általános tájékoztatást adhatnak, ezért írják meg e-mailben a problémát és hívják fel az ügyfélszolgálatot telefonon. A levelet gyorsan el is küldték, majd tárcsázták is az ügyfélszolgálatot, ahol az ügyintézőnek bár többször kellett elmondani mi a gond, megértette a problémát, de elintézni semmit sem tudott, mert nem volt hozzá jogosultsága.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségi osztályozásáról és a felsőoktatási felvételiről
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten
  • Mennyi kell ahhoz, hogy görbüljön? Pontszámítás az érettségin
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Egyetemi felvételi 2024: így számolhatjátok ki az Eduline megújult kalkulátorával a pontjaitokat
  • Felvételi 2024: hogyan alakulhatnak a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Nem csak gazdasági képzéseknél jelentkezik a probléma

Az ELTE esetében egy másik, szintén gazdasági szakot megjelölő diák is hasonlóan járt, hiszen az érettségi pontokat a három emelt szintű érettségi közül szintén nem a legjobbakat vette figyelembe, ehhez képest a másik megjelölt felsőoktatási intézménynél már jól számolt. A hibát ő is jelezte az egyetemnek, felhívta a Felvi.hu telefonos ügyfélszolgálatát, sőt még e-mailt is írt, de választ az Oktatási Hivataltól nem kapott. A pontszámai nem változtak, ő pedig emiatt egyre idegesebb, mert július 24-e vészesen közeledik.

Hirdetés

Hasonló helyzetben van egy másik felvételiző is, aki szintén gazdasági alapképzéseket jelölt meg, és egy egyetem esetében a rendszer az érettségi pontokat rosszul számolta. Nála éppen az ELTE gazdálkodási és menedzsment alapképzésén stimmelnek a pontszámok, viszont a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás illetve kereskedelem és marketing alapképzésen az emelt angol mellett a közép, majdnem 95 százalékos matekérettségi helyett a jóval gyengébb, mintegy 50 százalékos emelt töri érettségit veszi figyelembe a rendszer. A diák az Eduline-nak azt mondta, hogy megkereste az egyetemet és a Felvit is, de mindig lerázták vagy tovább küldték máshoz.

Nemcsak gazdasági szakokon jelentkezett a pontszámítási hiba. Az Eduline-nak egy Pázmány Péter Katolikus Egyetem mérnökinformatikus alapképzésére jelentkező diák is jelezte, hogy nagyjából 20 ponttal számolták el az érettségi pontjait. Az egyetemmel emiatt felvette a kapcsolatot, ahonnan magyarázatot és tanácsot is kapott, írt az Oktatási Hivatalnak is, ahonnan egyelőre nem válaszoltak neki sem. Pedig neki ezek a pontok a sikeres felvételt jelenthetik, hiszen a rosszul kalkulált pontszámmal gyakorlatilag biztos, hogy nem fog bekerülni.

Hogy a hibát a megváltozott, jóval bonyolultabb pontszámítás okozza-e, azzal kapcsolatban megkerestük az Oktatási Hivatalt is. Amint válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!